Turkse Europeanen op grote schaal slachtoffer van corrupte praktijken in Bulgarije

 

Dit jaar hebben opnieuw veel vakantiegangers naar Turkije ernstige hinder ondervonden van corrupte praktijken in Bulgarije. De wachttijden bij de grens konden oplopen tot 14 uur in de hete zon en steekpenningen moesten betaald worden aan grensbewakers. Politie deelde boetes uit die cash moesten worden afgerekend en de verplichte 'desinfectie' van de auto's waar ook nog eens voor betaald moest worden, zorgden voor veel ergernis. 

Tien jaar na de toetreding van Bulgarije tot de EU, kunnen Vlaamse vakantiegangers nog steeds niet veilig door het land reizen, ondanks de miljoenen aan EU-subsidies om een einde te maken aan de corruptie. 

Bulgarije staat nog steeds onder monitoring van de EU, de Europese Commissie moet nu eindelijk ernstig werk maken van dit probleem. Europees parlementslid Kathleen Van Brempt dient daarom samen met haar Nederlandse collega én Turkijespecialist Kati Piri (PvdA) schriftelijke vragen in. “Kati Piri heeft in Nederland al heel wat ervaringen van Nederlanders van Turkse afkomst gebundeld en zal die in een zwartboek aanbieden aan de Bulgaarse regering die vanaf 1 januari het voorzitterschap van de EU op zich neemt,” zegt Van Brempt. Samen met haar partijgenoot, Vlaams parlementslid Güler Turan roept Van Brempt nu ook Turkse Vlamingen op om hun ervaringen en klachten aan de Bulgaarse grens door te sturen naar kathleen.vanbrempt@s-p-a.be. “Op die manier kunnen ze toegevoegd worden aan het zwartboek van Kati Piri.”

“Deze praktijken zijn de Europese Unie onwaardig,” zegt Turan. “Jaarlijks reizen er duizenden Europese Turken naar hun familie en worden ze geconfronteerd met pesterijen en afpersing.” Turan zal daarom ook in het Vlaams parlement over de problematiek een schriftelijke vraag stellen aan minister-president en minister van buitenlandse betrekkingen Bourgeois. “Hij moet zijn Europese collega’s hierop aanspreken.”

“Het is onaanvaardbaar dat de rechten van EU-burgers geschonden worden door een lidstaat die straks voorzitter van de Europese Unie wordt,” vindt Van Brempt.

Mensen zijn de corruptie na jaren al gewoon gaan vinden en nemen bewust extra geld mee om snel en soepel de grens over te gaan. “Vaak gaat het over honderden euro’s,” zegt Van Brempt. “Reizigers die weigeren te betalen worden geïntimideerd en moeten uren wachten voordat ze kunnen passeren. Er is duidelijk sprake van een structureel probleem.”

Volgens de officiële cijfers is de corruptie onder Bulgaarse agenten en douaniers gedaald sinds het land is toegetreden tot de Europese Unie. Maar veel reizigers merken daar in de praktijk niets van en houden rekening met het betalen van steekpenningen.

“Elke Vlaamse vakantieganger moet veilig door Europa kunnen reizen,” vinden Van Brempt en Turan. “De investeringen in een arm land als Bulgarije zijn nodig, maar moeten uiteindelijk ook effectief zijn. Daar merkten tienduizenden Turks Nederlandse en Vlaamse belastingbetalers dit jaar weer weinig van."

MEPs involved
Head of delegation
Member
Belgium