In heel Europa kunnen er 5000 vroegtijdige overlijdens toegeschreven worden aan de overmatige uitstoot van stikstofoxiden door dieselwagens, voor België gaat het om 140 landgenoten die nog zouden geleefd hebben indien dieselwagens de uitstootnormen zouden gerespecteerd hebben. “Nochtans rijden er nog miljoenen van die auto’s rond,” zegt Kathleen Van Brempt. “Europa moet terugroepacties dringend verplichten.”

 

De cijfers, die betrekking hebben op 2013, werden vandaag gepubliceerd in Environmental Research Letters en zijn afkomstig van het vermaarde International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) dat daarvoor samenwerkte met het Noorse meteorologische Instituut. “Jaarlijks sterven er volgens het IIASA in Europa tienduizend mensen vroegtijdig als gevolg van de uitstoot van dieselwagens,” zegt Kathleen Van Brempt, die de onderzoekscommissie naar Dieselgate in het Europees parlement leidde. “De helft daarvan had vermeden kunnen worden mochten de wagens voldaan hebben aan de Europese normen. Dat betekent dat het gesjoemel met Dieselwagens en de makke testprocedures in laboratoriumomstandigheden jaarlijks voor 5000 vroegtijdige overlijdens hebben gezorgd, een cijfer in dezelfde grootteorde als wat een eerder onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature aantoonde. De zwaarst getroffen landen zijn Italië (elk jaar 1250 vroegtijdige overlijdens), Duitsland (960) en Frankrijk (680). Voor België werd berekend dat jaarlijks 140 vroegtijdige overlijdens vermeden kunnen worden, mochten dieselwagens op de weg aan de normen voldoen. Dat zijn hallucinante cijfers, die nogmaals de ernst van het geknoei door de autoconstructeurs bevestigen. Heel wat van die wagens rijden nog gewoon op onze straten rond,” zegt Van Brempt. “Zo moest Volkswagen tegen de herfst van 2017 - dat is nu! - alle wagens waarmee gesjoemeld werd, terugroepen en herstellen. We weten echter dat er binnen de EU nog zo’n 3 miljoen van die wagens niet teruggeroepen zijn. Dan gaat het enkel nog maar om Volkswagen-diesels. De meeste terugroepprogramma’s in de lidstaten zijn vrijwillig. Europa zou ze verplicht moeten maken.” De Europese sociaal-democraten vinden ook dat de Unie werk moet maken van een versnelde elektrificatie van het wagenpark. “Constructeurs moeten quota’s opgelegd krijgen voor de bouw van Zero Emissie Voertuigen (ZEV).”

 

Journalisten die belangstelling hebben om de hoofdonderzoeker dr. Jens Borken aan het woord te horen, kunnen dat volgende week 28 September 2017 doen tijdens de conferentie over vervuilingscamera’s, georganiseerd door de Commissie Dieselgate: Car Exhaust: The Potential of Remote Sensing van 13.45 tot 17.00 u in kamer ASP 3GS van het Europees parlement

 

meer informatie via deze link

MEPs involved
Head of delegation
Member
Belgium