Swoboda potępia polowanie na czarownice skierowane przeciwko osobom LGBTI w Ugandzie

Swoboda denounces anti-LGBTI witch-hunt in Uganda

Ugandyjska brukowa gazeta opublikowała dzisiaj nazwiska 200 osób, które - jak twierdzi - są gejami, w związku z niedawnym przyjęciem ustawy, skierowanej przeciwko osobom LGBTI (lesbijkom, gejom, osobom biseksualnym, transpłciowym lub interseksualnym), ustanawiającej surowe kary za homoseksualizm, w tym dożywocie za seks homoseksualny. W przeszłości otwarci geje i gejowscy aktywiści w Ugandzie byli atakowani, a nawet linczowani.

Hannes Swoboda, przewodniczący Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim powiedział:

- Jesteśmy przerażeni polowaniem na czarownice, skierowanym przeciwko osobom LGBTI w Ugandzie. Nie chodzi tu wcale o popieranie lub odrzucanie zachodnich wartości, ale o przestrzeganie podstawowych praw człowieka.

- Zobowiązania Unii Europejskiej w zakresie pomocy rozwojowej dl Ugandy nie zostaną od razu zmienione, ale rozważymy podjęcie formalnych sankcji, jakie leżą w naszej dyspozycji, w tym zakazu przyznawania wiz i podróży dla urzędników, zaangażowanych w przyjęcie ustawy przeciwko homoseksualizmowi oraz rozpoczęcie konsultacji w celu zawieszenia porozumienia handlowego z Kotonu z takimi krajami, jak Uganda i Nigeria, które przyjmują homofobiczne ustawy. Pomoc rozwojowa UE powinna być przekierowana, aby zapewnić, że unijne pieniądze dotrą do osób, znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji, bez dyskryminacji narzuconej przez rząd.

- Nie pozwolimy na to, aby całe grupy były prześladowane i więzione po prostu za to, kim są; nie można igrać z niczyimi prawami człowieka.