„Ożywienie Europy”: Luuk van Middelaar i Rolf Bauerdick laureatami 6. edycji Europejskiej Książki Roku

Wydarzenie to rozpoczęło się w środę, 5 grudnia, od debaty na temat przyszłości Europy z udziałem byłego kanclerza Niemiec, Helmuta Schmidta i byłego przewodniczącego Komisji Europejskiej, Jacquesa Delorsa.

Następnie przyznana została Europejska Książka Roku, a wśród mówców znaleźli się czołowi politycy: przewodniczący Grupy S&D, Hannes Swoboda, przewodniczący Parlamentu Europejskiego, Martin Schulz i przewodniczący Komitetu Noblowskiego, Thorbjørn Jagland, a także przewodniczący Rady UE, Herman Van Rompuy. Przewodniczącym jury Europejskiej Książki Roku był w tym roku grecki reżyser, Costa-Gavras.

Nagrodę za esej zdobył Luuk van Middelaar za esej „De passage naar Europa, Geschiedenis van een begin”, a nagrodę za książkę zdobył Rolf Bauerdick za książkę „Wie die Madonna auf den Mond kam”.

Europejska Książka Roku jest doroczną imprezą, organizowaną w celu promowania wartości europejskich i przyczynienia się do lepszego zrozumienia Europy przez Europejczyków. Do konkursu zakwalifikować się może każda książka, opublikowana w państwie członkowskim UE.

S&D Press contact: Utta Tuttlies
Head of Press and Communications