Grupa Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim przyjmuje z zadowoleniem i popiera dzisiejszą jednomyślną decyzję prezydencji Partii Europejskich Socjalistów (PES) o zawieszeniu członkostwa słowackich partii SMER i HLAS.

Krok ten stanowi reakcję na utworzenie na Słowacji rządu koalicyjnego ze skrajnie prawicową Słowacką Partią Narodową (SNS). Protokół ustaleń podpisany przez wszystkie trzy partie jest niezgodny z postępowymi wartościami i zasadami europejskiej rodziny Socjalistów i Socjaldemokratów. Niedawne publiczne komentarze i stanowiska przywódców partii SMER i HLAS dotyczące rosyjskiej wojny z Ukrainą, migracji, praworządności i społeczności LGBTIQ wzbudziły poważne obawy i nie ma dla nich miejsca w postępowej rodzinie.

Zgodnie ze swoimi wewnętrznymi zasadami i procedurami oraz w pełni uwzględniając dzisiejszą decyzję PES, Prezydium S&D zaproponuje, aby w przyszłym tygodniu Grupa zawiesiła członkostwo swoich trojga słowackich eurodeputowanych.