Grupa S&D w Parlamencie Europejskim głosowała za utrzymaniem wysokich standardów w dziedzinie ochrony danych i ochroną praw podstawowych obywateli UE; eurodeputowani odmówili przyznania Wielkiej Brytanii dostępu do mechanizmu wymiany danych daktyloskopijnych.

Zgodnie z decyzją w sprawie konwencji z Prüm, która określa zasady współpracy policyjnej między krajami europejskimi, państwa członkowskie mogą udzielać sobie nawzajem dostępu do bazy danych daktyloskopijnych. Eurodeputowani S&D uważają, że wystąpienie Zjednoczonego Królestwa z UE oznacza, iż ​​decyzje związane z przyszłą współpracą w zakresie wymiaru sprawiedliwości i spraw wewnętrznych powinny być nadal rozpatrywane w ramach trwających obecnie negocjacji, dotyczących przyszłych stosunków między Wielką Brytanią a UE.

Juan Fernando López Aguilar, eurodeputowany S&D i przewodniczący Komisji Wolności Obywatelskich, powiedział:

- Dla UE, jako światowego lidera w dziedzinie standardów w zakresie ochrony danych, ochrona danych obywateli jest kwestią najwyższej wagi, a kluczowe znaczenie ma zasada wzajemności.

- Nic nie wskazuje na to, że Wielka Brytania odwzajemni się nam udostępnianiem informacji, nie mamy więc innego wyboru, jak tylko odmówić Wielkiej Brytanii na tym etapie udziału w unijnym systemie wymiany danych daktyloskopijnych.

- Pokazuje to brak dobrej woli rządu Wielkiej Brytanii, jeśli chodzi o współpracę. Kiedy Wielka Brytania była państwem członkowskim UE, jej władze działały nieodpowiedzialnie, nielegalnie kopiując informacje z systemu informacyjnego Schengen. Tego rodzaju działania oraz brak działań rządu Wielkiej Brytanii, mających na celu usunięcie tych braków, są bardziej niż problematyczne.

Pedro Silva Pereira, rzecznik Grupy S&D ds. negocjacji UE-Wielka Brytania, powiedział:

- Charakter stosunków Wielkiej Brytanii z UE zmienia się i musimy budować przyszłe partnerstwo oparte na wzajemnym zaufaniu i wzajemności. Jakakolwiek przyszła współpraca z Wielką Brytanią musi opierać się na wysokich standardach ochrony po obu stronach, nie tylko w kwestii systemów wymiany danych, ale także w innych obszarach współpracy sądowej i policyjnej.

- W ramach naszych przyszłych stosunków z Wielką Brytanią potrzebujemy bardziej kompleksowego podejścia do kwestii wymiaru sprawiedliwości i spraw wewnętrznych, a trwające obecnie negocjacje między UE a Wielką Brytanią stanowią odpowiednie ramy do omówienia tych kwestii. Mamy pełne zaufanie do Michela Barniera i jego zespołu negocjacyjnego, jeśli chodzi o odzwierciedlenie naszego silnego stanowiska w kwestii wzajemności oraz zagwarantowania wysokiej ochrony standardów i praw europejskich obywateli.

LÓPEZ AGUILAR Juan Fernando

Członek
SILVA PEREIRA Pedro

Członek