W następstwie obecnej debaty na temat zakupu i dystrybucji szczepionki przeciwko Covid-19 na szczeblu europejskim i na szczeblu państw członkowskich, Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim ponowili apel do wszystkich podmiotów o zapewnienie europejskiego podejścia w celu zagwarantowania wszystkim obywatelom solidarnego i sprawiedliwego dostępu do szczepionki. Należy unikać jakiegokolwiek egocentrycznego, narodowego podejścia.

Koordynatorka Grupy S&D w Komisji Ochrony Środowiska, Jytte Guteland, powiedziała:

- Wspólne zamówienia UE i zaawansowane umowy dotyczące zakupu szczepionek przeciwko Covid-19 są bardzo potężnymi i użytecznymi instrumentami dla UE jako całości. Umowy te przynoszą korzyści wszystkim krajom UE, ponieważ mogą zagwarantować dostęp do szczepionek w solidarny i sprawiedliwy sposób. Razem jesteśmy silniejsi.

- Dlatego też podzielamy obawy Komisji Europejskiej w kwestii potrzeby zachowania naszej jedności i unikania egocentrycznych stanowisk narodowych, które mogłyby osłabić zbiorową dźwignię i współpracę. Doświadczyliśmy już tego, że podczas pandemii państwa członkowskie brały sprawy w swoje ręce. Wyniki tego były niezadowalające i nie chcemy do tego wracać. Tylko dzięki współpracy znajdziemy najlepszą drogę naprzód i pokonamy tę pandemię.

- Domagamy się większej przejrzystości, aby zapewnić pełne zaufanie ze strony obywateli UE oraz uczciwą i sprawiedliwą dystrybucję szczepionek wśród państw członkowskich.

- Dlatego też zajmiemy się tymi kwestiami podczas jutrzejszej wymiany poglądów z Komisją w czasie posiedzenia Komisji Ochrony Środowiska.

Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim zażądają dyskusji na temat krajowych planów szczepień podczas przyszłotygodniowej sesji plenarnej.

GUTELAND Jytte

Szwecja

Bernas Jan

BERNAS Jan

Press Officer
Włochy

Grupa S&D reaguje na wniosek Komisji w sprawie strategii dotyczącej szczepień: „Pandemia jeszcze się nie skończyła. Musimy przygotować się na przyszłe wyzwania!”

Grupa S&D: Od produktów wycofanych z użytku do zrównoważonej produkcji. Gospodarka o obiegu zamkniętym w celu pobudzenia odbudowy społecznej i gospodarczej po pandemii Covid-19

Grupa S&D: Mówimy NIE szczepionkowemu nacjonalizmowi. Tempo szczepień musi zostać przyspieszone tak w UE, jak i na całym świecie