Opublikowane:

Parlament Europejski debatuje dzisiaj w sprawie niedawnej konfrontacji pomiędzy Iranem i USA oraz w sprawie roli, jaką może odegrać UE, aby doprowadzić do deeskalacji sytuacji. Socjaliści i Demokraci apelują do wszystkich stron o powściągliwość, aby zapobiec dalszej eskalacji w tym regionie i poza nim, a także wzywają państwa członkowskie UE do tego, aby dowiodły swojego zaangażowania na rzecz demokracji i jedności w Iraku oraz do aby dołożyły wszelkich starań w celu utrzymania porozumienia nuklearnego z Iranem (JCPOA).

Wiceprzewodnicząca Grupy S&D do spraw zagranicznych, Kati Piri powiedziała:

- W ramach długiej serii prowokacji począwszy od lekkomyślnego wycofania się USA z porozumienia JCPOA zabójstwo irańskiego generała Sulejmaniego wywołało bardzo niebezpieczną spiralę niestabilności w regionie. Niezwykle ważne jest wspieranie wysiłków wysokiego przedstawiciela UE, Borrella mających na celu deeskalację sytuacji i zachowanie umowy nuklearnej z Iranem.

- Z powodu coraz bardziej rozbieżnych interesów w ramach sojuszu transatlantyckiego i wycofaniu się USA z tego regionu nadszedł czas na realistyczną debatę na temat strategicznej autonomii Europy w celu ochrony naszego własnego bezpieczeństwa i interesów.

- Przekazujemy wyrazy solidarności rodzinom ofiar zestrzelonego ukraińskiego samolotu i wzywamy irańskie władze, aby zezwoliły międzynarodowym obserwatorom na przeprowadzenie pełnego i przejrzystego dochodzenia w tej sprawie. Iran musi ponadto powstrzymać się od użycia siły wobec pokojowych demonstrantów, którzy wyszli na ulice, aby zaprotestować przeciwko niekompetencji, niewłaściwemu zarządzaniu i autorytaryzmowi reżimu. Wzywamy irańskie władze do wysłuchania ich uzasadnionych żądań oraz do podjęcia prawdziwego dialogu na temat politycznych i socjalnych praw irańskiego narodu.

- W końcu UE musi kontynuować, a w razie potrzeby zwiększyć swoje wsparcie dla jedności i demokracji w Iraku. Oznacza to wzmocnienie jej misji w zakresie reformy sektora bezpieczeństwa w tym kraju, a także wspieranie działań przeciwko odradzającemu się zagrożeniu ze strony Państwa Islamskiego.

Tonino Picula, koordynator Grupy S&D w Komisji Spraw Zagranicznych powiedział:

- Generał Sulejmani był niewątpliwie winny wielu okrucieństw, szczególnie w Syrii, gdzie jego wysiłki udzieliły wsparcia brutalnemu reżimowi Baszara al-Asada. Niemniej jednak zabicie wysokiego rangą urzędnika z obcego kraju otworzyło puszkę Pandory w tym regionie.

- UE musi być zjednoczona w swoim poparciu dla wysokiego przedstawiciela, Josepa Borrella oraz współpracować ze wszystkimi odpowiedzialnymi partiami międzynarodowymi, szczególnie w tym regionie, w celu pilnego wsparcia rozwiązań dyplomatycznych i zachowania porozumienia nuklearnego z Iranem. Ma ono kluczowe znaczenie nie tylko dla bezpieczeństwa tego regionu, ale także dla bezpieczeństwa naszego kontynentu. Musimy dopilnować tego, aby Iran powrócił do pełnego wdrażania swoich zobowiązań wynikających z porozumienia JCPOA. Oznacza to wykorzystanie narzędzi dyplomatycznych i technicznych w celu ochrony europejskich firm przed amerykańskimi sankcjami; chodzi o to, aby utrzymać ich inwestycje w Iranie oraz o to, aby irańscy obywatele odczuli korzyści wynikające z tej umowy.

PIRI Kati

Wiceprzewodniczący / Wiceprzewodnicząca
Holandia

PICULA Tonino