Socjaliści i Demokraci wyrażają ubolewanie z powodu szkodliwego porozumienia w sprawie strategii dotyczącej inwestycji detalicznych, wynegocjowanego przez konserwatywne i liberalne siły w Parlamencie Europejskim we współpracy ze skrajną prawicą. Wczoraj Komisja Spraw Gospodarczych i Monetarnych Parlamentu Europejskiego głosowała za kompromisem zaproponowanym przez liberalną sprawozdawczynię, Stéphanie Yon-Courtin, który poważnie zaszkodzi drobnym inwestorom oraz podważy unię rynków kapitałowych.

Jonás Fernández, eurodeputowany i rzecznik Grupy S&D do spraw gospodarczych i monetarnych, powiedział:

- Grupa S&D wezwała do opracowania strategii dotyczącej inwestycji detalicznych skupionej na ludziach, aby zapewnić ochronę drobnych inwestorów poszukujących porady finansowej, żeby zabezpieczyć swoje oszczędności życia i odłożyć pieniądze na emeryturę lub na „czarną godzinę”.

- Byliśmy zatem rozczarowani brakiem ambicji we wniosku przedstawionym przez Komisję Europejską w maju ubiegłego roku. Komisja zaproponowała jednak częściowy zakaz płacenia zachęt* w przypadku sprzedaży, której nie towarzyszy udzielenie stosownej porady; zabraniałby on płacenia nieprzejrzystych zachęt brokerom, w przypadku, kiedy między firmą inwestycyjną a konsumentem nie istnieje żadna relacja doradcza.

- Wniosek przedstawiony przed wczorajszym głosowaniem przez sprawozdawczynię Yon-Courtin nie przewiduje żadnego zakazu i zawiera kilka niepokojących elementów, w tym osłabione przepisy dotyczące stosunku jakości do ceny i innych zabezpieczeń, zaproponowanych przez Komisję w celu ochrony drobnych inwestorów, kiedy otrzymują oni porady inwestycyjne. Dla postępowców jest to nie do przyjęcia.

Eero Heinäluoma, negocjator Grupy S&D ds. strategii w zakresie inwestycji detalicznych, powiedział:

- W czasach permanentnego kryzysu wielu Europejczyków nie może związać końca z końcem. Ci, którzy mają szczęście i potrafią oszczędzać, nie powinni zatem dać się oszukać bankierom pobierającym nieprzejrzyste i nadmierne opłaty. Wynik wczorajszego głosowania pokazuje, kto w Parlamencie Europejskim opowiada się po stronie obywateli, a kto działa na rzecz zysków branży finansowej. Dbamy o oszczędności i emerytury wszystkich Europejczyków. Konserwatyści i liberałowie zawierają układy ze skrajną prawicą, przynosząc korzyści jedynie bankierom i utrzymując szkodliwe status quo.

- Wzywaliśmy do wprowadzenia całkowitego zakazu stosowania zachęt jako najskuteczniejszego środka, który powinien położyć kres potencjalnym konfliktom interesów, chronić drobnych inwestorów oraz zapewnić, by rynki finansowe naprawdę służyły ludziom. Częściowy zakaz stosowania zachęt, zaproponowany w ubiegłym roku przez Komisję, stanowiłby absolutne minimum w celu poprawy obecnego status quo. Jednak sprawozdawczyni, popierana przez konserwatystów i skrajną prawicę, całkowicie usunęła ten częściowy zakaz z ostatecznej wersji tekstu. Dlatego też nie możemy zaakceptować tego szkodliwego porozumienia.

*Uwaga dla wydawców:

Obecnie doradztwo finansowe oparte na zachętach jest najczęstszym sposobem sprzedaży produktów inwestycyjnych konsumentom w większości europejskich krajów. Zarządzający funduszami i ubezpieczyciele płacą doradcom finansowym prowizję za rekomendowanie ich produktów klientom; może ona różnić się w zależności od danego produktu. Może to często prowadzić do sprzecznych porad finansowych, a droższe produkty są zalecane ze względu na wyższe prowizje, jakie generują dla doradców finansowych. Należy zakazać tego stronniczego systemu oraz zastąpić go przejrzystym i płatnym z góry modelem doradztwa.

Dowodzi tego wiele badań. Na przykład badanie z 2022 roku wykazało, że produkty finansowe sprzedawane z zachętami były średnio o 25% droższe niż produkty sprzedawane bez takich zachęt.

W krajach, w których takie zachęty zostały zakazane, takich jak Wielka Brytania czy Holandia, poziom zaufania do doradców finansowych wzrósł, a konsumenci mają dostęp do bardziej zróżnicowanych i tańszych produktów inwestycyjnych, zapewniających drobnym inwestorom lepszy stosunek jakości do ceny.

Ponadto w Wielkiej Brytanii i Holandii płatności motywacyjne na rzecz brokerów w przypadku sprzedaży, której nie towarzyszy udzielenie stosownej porady, są od dawna zabronione, a firmy inwestycyjne mają obowiązek pobierać od klientów przejrzystą opłatę z góry za koszty realizacji transakcji. Przejrzysta opłata z góry ułatwiła małym inwestorom porównywanie kosztów realizacji transakcji pobieranych u różnych brokerów, co spowodowało zmniejszenie opłat pobieranych od holenderskich i brytyjskich inwestorów w przypadku korzystania z usług, którym nie towarzyszy udzielenie stosownej porady.

Z badania z 2018 r. przeprowadzonego na zlecenie Komisji Europejskiej, dotyczącego dystrybucji detalicznej wynika, że inwestorzy indywidualni w Holandii i Wielkiej Brytanii mieli dostęp do funduszy inwestycyjnych o najniższych kosztach w Unii Europejskiej.

Organizacje społeczeństwa obywatelskiego, w tym BEUCBETTER FINANCE, od dawna opowiadają się za wprowadzeniem w całej UE zakazu stosowania zachęt w celu polepszenia porad inwestycyjnych zapewnianych konsumentom.

Skarbnik
Finlandia