Cytat tygodnia: Wiceprzewodniczący Grupy S&D, Pedro Marques:

- Chcemy powiedzieć to głośno i wyraźnie: świat nie wybaczy nam podwójnych standardów. Nasza Unia po prostu nie może dalej się wahać. Jeśli chcemy być bardziej geopolityczni, musimy działać geostrategicznie, mobilizując wszystkie unijne instrumenty. Bezpieczniejsza Europa to zrównoważona Europa, która wykorzystuje swoją siłę w skali globalnej, aby promować pokój, a nie wojnę; wspierać rozwój, a nie nierówności. Bezpieczniejsza Europa może mieć większe znaczenie w kwestii własnej obrony, podkreślając jednocześnie znaczenie solidarności. Czas przekuć słowa w czyny, zdając sobie sprawę z tego, że zasada „oko za oko” przyniesie światu jedynie ślepotę.

Nadchodzące wydarzenia

W dniach 1-2 marca przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez, weźmie udział w Kongresie Wyborczym PES 2024 w Rzymie, m. in. wraz ze Stefanem Löfvenem, Nicolasem Schmitem, Elly Schlein, Olafem Scholzem i Pedro Sánchezem. Iratxe García spotka się z przywódcami socjaldemokratów w UE, aby wybrać wspólnego kandydata PES i przyjąć manifest PES na wybory europejskie, które odbędą się w czerwcu przyszłego roku. Delegacja eurodeputowanych Grupy S&D dołączy do przewodniczącej Grupy S&D wraz z postępowymi głowami państw i rządów, komisarzami europejskimi, przywódcami partii, aktywistami i zwolennikami w tym ważnym dniu dla postępowej rodziny.

W przypadku jakichkolwiek pytań, prosimy dziennikarzy o kontakt z rzeczniczką przewodniczącej.

Nadchodzące działania

Przyszły tydzień rozpoczynamy kluczowym głosowaniem w Komisji Budżetowej w poniedziałek, 4 marca po południu, kiedy to eurodeputowani oddadzą swoje głosy w sprawie wytycznych dotyczących budżetu UE na rok 2025. Popieramy sprawozdanie przygotowane przez naszego eurodeputowanego, Victora Negrescu, który jest głównym negocjatorem w tej sprawie w imieniu Parlamentu Europejskiego z państwami członkowskimi w Radzie i Komisją Europejską. Przyjęcie wytycznych w poniedziałek będzie pierwszym oficjalnym sygnałem, jaki Parlament Europejski wyśle do Komisji Europejskiej i państw członkowskich na temat tego, czego eurodeputowani oczekują od projektu budżetu UE na rok 2025, który ma zostać zaproponowany w czerwcu przez Komisję. Domagamy się tego, aby wymiar społeczny stał się znaczącym kryterium przekrojowym we wszystkich środkach finansowych UE i aby znalazło to odzwierciedlenie w rocznym budżecie na przyszły rok. Socjaliści i Demokraci są przekonani, że budżet Unii w centrum uwagi powinien stawiać ludzi i służyć temu, by uczynić ich życie lepszym i łatwiejszym w obliczu tak wielu wyzwań stojących przed Europejczykami. Po przyjęciu wytycznych przez Komisję Budżetową w najbliższy poniedziałek powinno dojść do głosowania całego Parlamentu Europejskiego podczas sesji plenarnej w Strasburgu w marcu 2024 roku.

Również w poniedziałek, 4 marca, Parlament Europejski i Rada UE mają osiągnąć porozumienie w sprawie przełomowego rozporządzenia mającego na celu rozwiązanie narastającego w Europie kryzysu związanego z odpadami opakowaniowymi. Co roku przeciętny Europejczyk wytwarza ponad 188 kilogramów odpadów opakowaniowych, co przyczynia się do znacznego wzrostu ilości odpadów w ciągu ostatniej dekady o 20%. Nasza Grupa w Parlamencie Europejskim odegrała kluczową rolę w przeciwstawieniu się lobbingowi przemysłowemu, aby zapewnić, że niniejsze rozporządzenie zachowa swoje ambitne cele. Grupa S&D opowiada się za większym ponownym użyciem, ulepszonymi metodami recyklingu, bezpieczniejszymi opakowaniami dla konsumentów oraz ogólnym ograniczeniem niepotrzebnych opakowań. W ten sposób moglibyśmy do 2040 roku zmniejszyć o 15% ilość odpadów opakowaniowych, co stanowiłoby kluczowy krok w walce z zanieczyszczeniami, ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i ochronie zdrowia publicznego.

Tego samego dnia Parlament Europejski i Rada UE mają osiągnąć wstępne porozumienie w sprawie nowego prawa zakazującego wprowadzania na unijny rynek produktów wytworzonych przy użyciu pracy przymusowej. Jest to długo oczekiwane kluczowe żądanie i propozycja polityczna przedstawiona przez Socjalistów i Demokratów w obecnej kadencji. Szacuje się, że w 2021 roku 28 mln ludzi na całym świecie wykonywało pracę przymusową, tj. o 3 mln więcej niż w 2016 roku. Dzięki nowemu prawu UE dysponowałaby wreszcie skutecznym instrumentem pomagającym wykorzenić pracę przymusową, która stanowi formę współczesnego niewolnictwa. Przez cały czas negocjacji Grupa S&D walczyła o to, aby przyszłe prawo obejmowało środki zaradcze dla pracowników zaangażowanych w wytwarzanie produktów z wykorzystaniem pracy przymusowej; a także o wzmocnienie roli Komisji Europejskiej, na przykład w zakresie badania przypadków pracy przymusowej; oraz łatwiejsze udowadnianie niektórych z najgorszych przypadków pracy przymusowej, zapewniając to, że brak współpracy nie będzie mógł zostać wykorzystany do uniemożliwienia dochodzenia.

W piątek, 8 marca wspólnie ze społecznością międzynarodową będziemy świętować Międzynarodowy Dzień Kobiet. Śledź nas w naszych mediach społecznościowych, aby zobaczyć nasze postulaty i aktualne osiągnięcia w zakresie praw kobiet!

Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi inicjatywami i reakcjami na Facebooku, XInstagramie, Telegramie, SpotifyApple Podcasts TikToku!