Na żądanie Socjalistów i Demokratów Parlament Europejski będzie dziś debatował w sprawie niepokojącej sytuacji w Nikaragui. W kwietniu 2018 roku, w trakcie brutalnej rozprawy z obywatelskimi protestami antyrządowymi, zginęło 328 osób, w tym 24 dzieci. O wiele więcej osób zostało arbitralnie uwięzionych lub umieszczonych w areszcie domowym, torturowanych lub arbitralnie ściganych, zwolnionych z pracy lub wydalonych z uczelni. Od tego czasu ponad 100 tysięcy Nikaraguańczyków uciekło ze swojej ojczyzny. Po dzisiejszej debacie plenarnej przyjęta zostanie rezolucja w tej sprawie.

Javi López, eurodeputowany S&D i współprzewodniczący Zgromadzenia Parlamentarnego UE-Ameryka Łacińska (EUROLAT), powiedział:

- Wzywamy Daniela Ortegę do zaprzestania kampanii terroru przeciwko własnym obywatelom. Partie opozycyjne, dziennikarze i obrońcy praw człowieka cierpią z powodu systematycznych i brutalnych represji ze strony władz Nikaragui. Do tej pory zatrzymano ponad 125* obrońców praw człowieka, przywódców opozycji, a nawet sześcioro potencjalnych kandydatów na prezydenta. Zwracamy się do władz o natychmiastowe przedstawienie dowodów dotyczących życia i miejsca pobytu arbitralnie uwięzionych osób oraz o zagwarantowanie im podstawowych praw, takich jak kontakt ze swoimi prawnikami i rodzinami.

Eurodeputowana Maria Manuel Leitão Marques, koordynatorka Grupy S&D ds. EUROLAT, powiedziała:

- Tylko dialog i demokracja mogą rozwiązać głęboki polityczny, gospodarczy i społeczny kryzys, w jaki wpędził Nikaraguę reżim Ortegi. Wybuch pandemii Covid-19 jeszcze bardziej pogorszył sytuację ludzi, którzy zmagają się z ubóstwem, bezrobociem i trudnościami z dostępem do podstawowych usług.

- Wzywamy władze Nikaragui do wprowadzenia zmian w prawie wyborczym zgodnie z międzynarodowymi parametrami, z poszanowaniem prawa Nikaraguańczyków do wybierania i bycia wybieranym oraz do zagwarantowania nieograniczonej obecności krajowych i międzynarodowych organów obserwacji wyborów, a także do przywrócenia wszystkich praw i wolności, które umożliwiają wolny, wiarygodny i sprawiedliwy proces wyborczy.

* Uwaga dla wydawcy:

Wśród arbitralnie zatrzymanych więźniów politycznych znajdują się: potencjalni kandydaci na prezydenta: Cristiana Chamorro, Arturo Cruz, Félix Maradiaga, Juan Sebastián Chamorro, Miguel Mora i Medardo Mairena; oraz przywódcy polityczni: José Pallais, José Adán Aguerri, Dora María Téllez, Hugo Torres, Víctor Hugo Tinoco, Violeta Granera, Ana Margarita Vijil, Suyén Barahona i Pedro Joaquín Chamorro.

Przewodnicząca delegacji
Członkini