Przed piątkowym posiedzeniem ministrów spraw wewnętrznych Grupa S&D wezwała do jak najszybszego przywrócenia w pełni funkcjonującej strefy Schengen w zakresie swobodnego przepływu osób, wraz z bardziej europejską reakcją w celu zakończenia zamknięcia granic i zniesienia bezcelowych kontroli granicznych.

W sprawozdaniu w sprawie strefy Schengen po wybuchu pandemii Covid-19, nad którym odbędzie się dziś głosowanie, Komisja Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych wezwie do odbycia pilnej dyskusji z udziałem Rady, Komisji i Parlamentu w sprawie planu odbudowy strefy Schengen.

Po chaotycznych reakcjach europejskich rządów w następstwie wybuchu pandemii, eurodeputowani S&D chcą, aby reakcja na poziomie UE pozwoliła na wyjście z kryzysu, przy czym Komisja Europejska powinna w większym stopniu odgrywać koordynującą rolę w ochronie strefy Schengen bez granic wewnętrznych.

Juan Fernando Lopez Aguilar, przewodniczący Komisji Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych, powiedział:

- Strefa Schengen jest jednym z największych osiągnięć UE, a nieograniczone podróże przynoszą korzyści zarówno obywatelom europejskim, jak i przedsiębiorstwom. Koszmar w postaci pandemii Covid-19, mógł być końcem marzeń o Europie bez granic.

- Po samym wybuchu pandemii nie byliśmy świadkami żadnych wysiłków w kwestii koordynowania reakcji na szczeblu UE, jeśli chodzi o kontrole graniczne. Kontrole na granicach wewnętrznych w strefie Schengen muszą być proporcjonalne i powinny być one stosowane tylko w ostateczności oraz wprowadzane na podstawie obiektywnych kryteriów i ograniczone w czasie.

- Teraz, kiedy pandemia słabnie w Europie, musimy wyraźnie powiedzieć: bezpłatne podróże muszą zostać wznowione w jak najbardziej bezpieczny sposób. Jeśli nie będzie strefy Schengen, nie będzie odbudowy gospodarki. Potrzebujemy pilnie prawdziwie europejskiej odpowiedzi. Po prostu nie możemy sobie pozwolić na śmierć strefy Schengen. Bez w pełni funkcjonującej strefy Schengen nie będzie ani odbudowy gospodarki, ani obiecującej przyszłości dla UE.

Tanja Fajon, eurodeputowana S&D i przewodnicząca grupy roboczej Komisji LIBE ds. kontroli strefy Schengen, powiedziała:

- Strefa Schengen znajduje się w opłakanym stanie w wyniku wybuchu pandemii Covid-19. Powstrzymanie rozprzestrzeniania się wirusa i ograniczenie swobody przemieszczania się zawsze wymagało zachowania delikatnej równowagi. Jednak początkowy brak koordynacji i niewystarczające uzasadnienie środków podjętych przez państwa członkowskie stanowią poważne zagrożenie dla funkcjonowania strefy Schengen.

- W przyszłości Komisja, jako strażniczka traktatów, musi wziąć na siebie rolę w kwestii koordynowania reakcji na granicach, aby uniknąć wprowadzania ustaleń poza ramami Unii, zapewnić przestrzeganie praw obywateli do swobodnego przemieszczania się i chronić zasadę niedyskryminacji.

- Kluczowe znaczenie ma to, aby państwa członkowskie miały do siebie więcej zaufania; musimy również zagwarantować, by Komisja Europejska była w stanie przejąć stery, aby zapewnić bardziej skuteczną niż dotychczas reakcję, jeśli chodzi o funkcjonowanie strefy Schengen.