W dniu dzisiejszym Parlament Europejski będzie debatował, a jutro będzie głosował nad zaktualizowanym rozporządzeniem w sprawie egzekwowania praw, zgodnie z ustaleniami przyjętymi w ramach negocjacji z Komisją i państwami członkowskimi. Dzięki tym nowym przepisom Komisja będzie mogła nałożyć środki przeciwdziałania na końcu procedury rozstrzygania sporów, po otrzymaniu upoważnienia ze strony Światowej Organizacji Handlu (WTO).

Bernd Lange, eurodeputowany S&D i przewodniczący Komisji Handlu Międzynarodowego, powiedział:

- Ataki Trumpa na wielostronny system handlu doprowadziły do ​​blokady Organu Apelacyjnego WTO, wielostronnego organu odpowiedzialnego za rozstrzyganie sporów handlowych. Zamiast narażać się na powstanie sporów, które będą przedmiotem odwołania w związku z niedziałającym Organem Apelacyjnym, zdecydowaliśmy się podjąć działania i zaktualizować nasze rozporządzenie w sprawie egzekwowania praw. Dysponujemy teraz instrumentem, który pozwoli nam działać i bronić naszych interesów, nawet w obecnych okolicznościach. Poszerzyliśmy również jego zakres o usługi i aspekty dotyczące praw własności intelektualnej. Co równie ważne, uzyskaliśmy od Komisji zobowiązanie do przedstawienia instrumentu mającego na celu przeciwdziałanie próbom zmuszania UE lub jej państw członkowskich do podejmowania określonych działań. W rozporządzeniu podkreślono również znaczenie egzekwowania całości naszych umów o wolnym handlu oraz zadanie Komisji polegające na asertywnym egzekwowaniu zobowiązań w zakresie handlu i zrównoważonego rozwoju (TSD).

- UE jest i powinna pozostać zaangażowana w wielostronne rozstrzyganie sporów, podejście do handlu oparte na zasadach oraz reformę mechanizmu rozstrzygania sporów w ramach WTO i jej Organu Apelacyjnego. Jeśli jednak UE będzie musiała bronić swoich interesów handlowych, mamy teraz odpowiednie narzędzia do tego celu.

Uwaga dla wydawcy:

W grudniu 2019 roku Komisja przedstawiła wniosek dotyczący zmiany rozporządzenia w sprawie egzekwowania praw, rzadko używanego instrumentu, który umożliwia UE zawieszenie koncesji handlowych oferowanych partnerom handlowym, którzy nie przestrzegają zobowiązań wynikających z dwustronnych i wielostronnych umów handlowych. Zaktualizowane rozporządzenie w sprawie egzekwowania praw UE zmienia istniejące rozporządzenie, które obowiązuje od 2014 roku oraz zapewnia wspólne ramy prawne dla egzekwowania praw UE wynikających z międzynarodowych umów handlowych.

Obecne rozporządzenie - podstawa w prawie UE do przyjmowania środków przeciwdziałania w handlu - wymaga, aby spór przeszedł przez wszystkie procedury WTO, w tym etap apelacji, zanim Unia będzie mogła zareagować. Brak funkcjonującego Organu Apelacyjnego WTO umożliwia członkom WTO uchylanie się od zobowiązań i unikanie wiążącego orzeczenia poprzez zwykłe odwołanie się od sprawozdania panelu.

LANGE Bernd
Członek

Pelz Silvia
PELZ Silvia