Opublikowane:

W ostatnią niedzielę w Kosowie odbyły się nadzwyczajne wybory parlamentarne. Wybory te zostały dobrze przeprowadzone, były przejrzyste i oparte na konkurencji dzięki aktywnej kampanii w większości kraju, z wyjątkiem obszarów zamieszkanych przez kosowskich Serbów. Wyniki wyraźnie demonstrują wolę zmian, panującą wśród Kosowian.

Tonino Picula, koordynator Grupy S&D do spraw zagranicznych, powiedział:

- Gratuluję Kosowianom udanego przebiegu wyborów. Wybory, których byliśmy świadkami, to kolejny znaczący krok w ramach procesu konsolidacji i wzmocnienia demokracji w Kosowie. Ich wyniki pokazują wyraźnie, że Kosowianie pragną zmiany swoich przywódców, ponieważ zwycięzcami wyborów okazały się dwie partie opozycji.

- Grupa S&D oczekuje utworzenia nowego rządu, który tym razem powinien trwać całą kadencję i móc wznowić prace nad reformami wspierającymi rozwój gospodarczy i społeczny, wzmocnić praworządność oraz przeprowadzić niezbędne, fundamentalne reformy, związane m. in. z przystąpieniem tego kraju o UE. Oczekujemy, że wszystkie podmioty polityczne, a w szczególności te, które stworzą nowy rząd, pozostaną zaangażowane w te procesy, które mają kluczowe znaczenie dla przyszłości Kosowa.

- Ważna jest również realizacja zaleceń dotyczących reformy systemu wyborczego, które przygotuje unijna misja obserwacji wyborów, w tym przeszłych zaleceń, które nie zostały jeszcze wprowadzone w życie. Ponadto wszystkie stwierdzone nieprawidłowości powinny zostać usunięte przez władze.

- Z niecierpliwością oczekuję też na wznowienie wspieranego przez UE dialogu z Belgradem pod przewodnictwem wysokiego przedstawiciela Unii do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa/desygnowanego wiceprzewodniczącego, Josepa Borrella, który wczoraj podczas przesłuchania również zobowiązał się do tego, że jego pierwsza oficjalna wizyta będzie miała miejsce w Kosowie.

Uwaga dla wydawców:

W skład misji obserwacji wyborów UE (EU EOM), wysłanej przez Unię Europejską, wchodziły dwie eurodeputowane z Grupy S&D: Julie Ward z Wielkiej Brytanii i Evin Incir ze Szwecji.

PICULA Tonino

Chorwacja

INCIR Evin

Członek