W świetle wysłuchania publicznego zatytułowanego „Jak zwiększyć wydajność produkcji szczepionek przeciwko COVID-19 i poprawić ich dostawę”, zorganizowanego wspólnie przez Komisję Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) oraz Komisję Przemysłu, Badań Naukowych i Energii (ITRE) w Parlamencie Europejskim, Grupa Socjalistów i Demokratów domaga się od wszystkich firm farmaceutycznych zwiększenia produkcji szczepionek i stawienia czoła przyszłym wyzwaniom, związanym z nowymi wariantami i szczepami koronawirusa. Obecne braki, zwłaszcza dotyczące firmy AstraZeneca, ale także w pewnym stopniu innych producentów, nie tylko podważają ich zdolność do produkcji leków, ale także sposób, w jaki powinniśmy dostosować strategię UE, zwłaszcza w sytuacji, kiedy firmy te nie wywiązują się z uzgodnionych zobowiązań.

Koordynatorka Grupy S&D w Komisji ENVI, Jytte Guteland, powiedziała:

- Od samego początku kampanii szczepień w Europie słyszeliśmy kiepskie wymówki ze strony firm farmaceutycznych, które próbowały usprawiedliwić nieprzestrzeganie przez siebie uzgodnionych zobowiązań i niespełnianie oczekiwań obywateli UE.

- To nie jest do zaakceptowania. Europa zapłaciła z góry za te szczepionki ze środków publicznych i domagamy się tego, żeby firmy te przestrzegały umów. Każdy dzień zwłoki jest ciosem dla naszego zdrowia i odbudowy gospodarczej.

- W konkretnym przypadku firmy AstraZeneca, niedobór wielkości powyżej 60% uzgodnionych kwot od grudnia 2020 roku do końca pierwszego kwartału 2021 roku jest nieuzasadniony, zwłaszcza jeśli dawki wyprodukowane w UE są eksportowane do Wielkiej Brytanii, podczas gdy niedobory w UE mogą uzupełniać tylko inne globalne zakłady produkcyjne. Słowa i wyjaśnienia muszą teraz zostać przekute w czyny. Wzywamy kierownictwo firmy AstraZeneca do pilnego usunięcia tych haniebnych niedociągnięć.

- Mamy nadzieję, że grupa zadaniowa Komisji, powołana w celu wyeliminowania obecnych „wąskich gardeł” i zwiększenia produkcji, wraz z wzmocnioną współpracą pomiędzy firmami farmaceutycznymi, przyniosą prawdziwą zmianę tej sytuacji. Tylko razem możemy pokonać obecną pandemię.

Koordynator Grupy S&D w Komisji ITRE, Dan Nica, powiedział:

- Obecne dostawy szczepionek są nie do przyjęcia, pomimo unikalnych i historycznych, wspólnych wysiłków ze strony społeczności międzynarodowej. Obywatele, których reprezentujemy, oczekują przejrzystości i odpowiedzialności, dokładnych danych i jasnych informacji na temat skuteczności stosowanych szczepionek. Wzywam wszystkie firmy farmaceutyczne zaangażowane w produkcję szczepionek, aby postępowały uczciwie i wywiązywały się ze swoich zobowiązań.

- Ponadto wzywam je do tego, aby otwarcie zobowiązały się do transferu technologii i przedstawiły szczegółowe plany w tym zakresie, wraz z wyraźnym celem w postaci zwiększenia produkcji i stworzenia lepszego połączenia zdolności produkcyjnych, aby można było przyspieszyć kampanie szczepień na szczeblu UE. W czasach katastrofy humanitarnej, biorąc pod uwagę wysoką stawkę, oczekuję, że firmy te przedłożą długoterminowe interesy naszych europejskich obywateli i szerszego społeczeństwa nad krótkoterminowe zyski ich akcjonariuszy. To wyścig z czasem dla całej ludzkości; chodzi o to, aby powstrzymać wirusa przed dalszymi mutacjami!

GUTELAND Jytte
Szwecja
NICA Dan
Head of delegation