W związku z dzisiejszym posiedzeniem ministrów spraw wewnętrznych w ramach wideokonferencji, Grupa S&D w Parlamencie Europejskim apeluje, aby stanowisko Rady w sprawie nowego paktu w sprawie migracji i azylu ponownie skoncentrowało się na solidarności i aby dyskusje były oparte na faktach.

Eurodeputowana Birgit Sippel, rzeczniczka Grupy S&D ds. wolności obywatelskich, sprawiedliwości i spraw wewnętrznych oraz sprawozdawczyni ds. rozporządzenia w sprawie monitorowania w nowym pakcie, powiedziała:

- Śledzimy dyskusje Rady na temat Nowego Paktu o Migracji i Azylu i sytuacja jest alarmująca. Rada zbytnio koncentruje się na dalszych restrykcyjnych środkach, odwracając się jednocześnie plecami od ludzi znajdujących się w trudnym położeniu, które szukają ochrony. Solidarność polega w równym stopniu na znajdowaniu sposobów wsparcia osób znajdujących się w szczególnie trudnej sytuacji, jak i na wspieraniu państw członkowskich. Prawo jednostki do azylu, wraz z wszechstronną oceną, musi pozostać kamieniem węgielnym wszelkiego przyszłego systemu azylowego w UE. Wszelkie wnioski należy rozpatrywać osobno, ponieważ po prostu nie można powiedzieć na pierwszy rzut oka czy wniosek danej osoby powinien zostać uwzględniony, czy też nie. Z tego samego powodu nikt, kto podlega procedurze azylowej, nie powinien nigdy znaleźć się w areszcie wyłącznie ze względu na swoje obywatelstwo lub wyłącznie z tego powodu, że jest wnioskodawcą. Jakiekolwiek dyskusje między ministrami na ten temat nie zyskają poparcia ze strony Socjalistów i Demokratów.

- Rada musi również ponownie rozważyć ważną rolę, jaką powinna odegrać legalna migracja w skutecznej reformie migracji. W Parlamencie Europejskim staramy się przedstawić mocne argumenty za nowymi legalnymi ścieżkami migracji zarobkowej na wszystkich poziomach i pragniemy, aby w przyszłym roku Komisja wystąpiła z wnioskami ustawodawczymi w tej sprawie.

Eurodeputowany Juan Fernando López Aguilar, przewodniczący Komisji Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych Grupy S&D oraz sprawozdawca ds. instrumentu kryzysowego w nowym pakcie, powiedział:

- Od samego początku opowiadaliśmy się za nowym paktem, zapewniającym wiążącą solidarność i wspólne reakcje, które byłyby zgodne zarówno z prawem UE, jak i z prawem międzynarodowym. Mamy możliwość udzielenia rzeczywistego wsparcia państwom członkowskim położonym na granicach zewnętrznych UE oraz operacjom poszukiwawczo-ratowniczym, jakiego potrzebują, w postaci stałego obowiązkowego mechanizmu relokacji, na którym będzie można polegać. W sytuacjach kryzysowych wspieramy specjalny mechanizm solidarności, który będzie uruchamiany dzięki jasno określonym parametrom i który będzie skutkował udzieleniem znaczącego wsparcia. Aby uniknąć powtórzenia błędów z przeszłości, nowy pakt musi uwzględnić relokację jako podstawowy i najważniejszy akt solidarności, jakiego się podejmują państwa członkowskie.

- W najbliższych miesiącach będą toczyć się nieustanne dyskusje na temat nowego paktu, ale debata ta powinna być w pełni świadoma i oparta na faktach. Musimy w szczególności przeciwdziałać fałszywym narracjom, które przedstawiają migrację jako zagrożenie, aby wywołać strach i wrogość. Nasze przesłanie dla Rady jest takie, że państwa członkowskie muszą ze sobą współpracować, aby sprostać wyzwaniom związanym z migracją, ale nie w drodze rezygnacji z podstawowych zasad i wartości UE.

SIPPEL Birgit

LÓPEZ AGUILAR Juan Fernando

Członek

Macphee Ewan