Parlament Europejski zagłosował za zgłoszonymi przez Grupę Socjalistów i Demokratów przepisami dotyczącymi zaktualizowanej dyrektywy UE w sprawie charakterystyki energetycznej budynków, która umożliwi zapewnienie, że budynki staną się neutralne dla klimatu do 2050 roku. Nowe przepisy ustanawiają tzw. minimalne normy charakterystyki energetycznej (MEPS). Oznacza to, że zgodnie z tymi normami budynki, które zużywają najwięcej energii, będą musiały być stopniowo remontowane. W rezultacie obywatele będą płacili niższe rachunki za energię zgodnie z naszą kampanią S&D #Bring the Bills Down (Obniżyć rachunki), dzięki lepszej izolacji okien, dachów i ścian, a także dzięki bardziej efektywnym systemom ogrzewania i chłodzenia. Grupa S&D zapewniła większą elastyczność w zakresie zobowiązań państw członkowskich, jeśli chodzi o spełnienie tych minimalnych standardów. Organy krajowe uzyskają prawo do dostosowania minimalnych standardów w zakresie charakterystyki energetycznej budynków mieszkalnych do końca 2036 roku. Państwa członkowskie będą mogły zwolnić z nowych przepisów także publiczne mieszkalnictwo socjalne, jeśli remontowanie go doprowadziłoby do podwyżek czynszu, których nie można byłoby zrekompensować oszczędnościami energii.

Tsvetelina Penkova, eurodeputowana i negocjatorka Grupy S&D ds. dyrektywy w sprawie charakterystyki energetycznej budynków, powiedziała:

- Zdajemy sobie sprawę, że poprawa charakterystyki energetycznej budynków mieszkalnych nie będzie tania; dla naszej Grupy całkowicie nie do przyjęcia byłoby, gdyby ten ciężar finansowy spoczywał na barkach właścicieli mieszkań. W wielu państwach członkowskich ludzie nie wynajmują mieszkań, ale są ich właścicielami, a równocześnie mają raczej skromne dochody. To właśnie z myślą o tych osobach wprowadziliśmy zapisy, dzięki którym renowacja ich budynków mieszkalnych uzyska priorytetowe dofinansowanie ze środków unijnych. Szacuje się, że w obecnym wieloletnim budżecie UE na lata 2021-2027 na renowację budynków zostanie przeznaczona kwota w wysokości około 110 mld euro.

- Grupa S&D zgromadziła większość dla przepisów dyrektywy, które zajmą się pierwotną przyczyną ubóstwa energetycznego i poprawią dobrostan obywateli. Poprawa charakterystyki energetycznej budynków w znaczący sposób obniży rachunki za ciepło i energię elektryczną, a to z kolei doprowadzi do znacznej poprawy budżetu rodzinnego gospodarstw domowych znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji. Państwa członkowskie będą mogły dostosować normy dla budynków mieszkalnych, jeśli brakować im będzie wykonalności ekonomicznej i technicznej oraz potrzebnej siły roboczej. Grupie S&D udało się uzyskać zwolnienia dla określonych budynków, które w innym przypadku wymagałyby znacznych środków publicznych, aby spełnić wymogi dyrektywy. Zwolnienia te obejmują pod pewnymi warunkami nie tylko publiczne mieszkania socjalne, ale także m. in. budynki zabytkowe.

Członkini
Bułgaria