Zabierając głos przed dzisiejszym posiedzeniem Eurogrupy, które będzie dyskutować nad kandydatami, znajdującymi się na krótkiej liście nominacji do zarządu Europejskiego Banku Centralnego, przed tym jak Rada wyda jutro zalecenie w tej sprawie, eurodeputowany Jonás Fernandez, rzecznik Grupy S&D do spraw gospodarczych i monetarnych, powiedział:

- To bardzo rozczarowujące, że po raz kolejny na liście kandydatów do zarządu EBC znaleźliśmy tylko dwóch mężczyzn i żadnej kobiety. Jako Socjaliści i Demokraci dokładaliśmy wszelkich starań, aby większa liczba kobiet zajmowała najwyższe stanowiska finansowe i nadal będziemy to robić.

- Zawsze, kiedy Parlament ma prawo decydować o nominacjach na najwyższe stanowiska, zapewniamy, by równowaga płci odgrywała kluczową rolę w procesie nominacji. W związku z tym głosowaliśmy przeciwko liście kandydatów, składającej się wyłącznie z mężczyzn, przedstawionej przez Europejski Urząd Nadzoru Bankowego na początku tego roku, ze względu na obawy dotyczące braku równowagi płci.

- Kilkakrotnie wzywaliśmy już Eurogrupę oraz ministrów gospodarki i finansów do spełnienia naszych ambicji i zaangażowania na rzecz zapewnienia równowagi płci. Dzisiaj niemal każda rada europejskich instytucji finansowych i gospodarczych jest prawie wyłącznie zdominowana przez mężczyzn. W XXI wieku taki brak równowagi płci na najwyższych stanowiskach finansowych jest po prostu rzeczą nie do przyjęcia.

Uwaga dla wydawcy:

Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 14 marca 2019 roku w sprawie równowagi płci przy obsadzaniu stanowisk w obszarze polityki gospodarczej i monetarnej UE „wzywa rządy państw członkowskich, Radę Europejską, Radę, Eurogrupę oraz Komisję do aktywnego działania na rzecz zapewnienia równowagi płci w ich przyszłych wnioskach dotyczących list kandydatów i nominacji, tak aby listy kandydatów obejmowały co najmniej jedną kobietę i jednego mężczyznę na każdą procedurę nominacji.”

FERNÁNDEZ Jonás

Pelz Silvia

PELZ Silvia

Press Officer