Z inicjatywy przewodniczącej Grupy Socjalistów i Demokratów, Iratxe Garcíi, Parlament Europejski przeprowadził dziś debatę na temat zdrowia i praw seksualnych i reprodukcyjnych (SRHR) w UE. Grupa S&D skorzystała z tej okazji, aby przypomnieć eurodeputowanym, że zdrowie i prawa seksualne i reprodukcyjne są prawami podstawowymi i muszą zostać zagwarantowane dla wszystkich, bez żadnej dyskryminacji. Grupa wezwała nową przewodniczącą PE, Robertę Metsolę, do zdecydowanej obrony i promowania stanowiska Parlamentu w tej dziedzinie.

W czerwcu ubiegłego roku Parlament Europejski przyjął historyczne sprawozdanie, przygotowane przez eurodeputowanego S&D, Freda Maticia, wzywające do zagwarantowania dostępu do zdrowia i praw seksualnych i reprodukcyjnych w UE, w tym rzetelnej edukacji seksualnej, leczenia bezpłodności, nowoczesnych środków antykoncepcyjnych oraz bezpiecznej i legalnej aborcji. W sprawozdaniu tym wezwano również Komisję Europejską do wyznaczenia specjalnego wysłannika UE ds. SRHR w celu ochrony tych praw na szczeblu UE. Grupa S&D pragnie, aby to sprawozdanie zostało wdrożone.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García, powiedziała na posiedzeniu plenarnym:

- Zdrowie i prawa seksualne i reprodukcyjne sięgają znacznie dalej niż aborcja, jak niektórzy chcieliby, abyśmy uważali. Obejmują one regularne kontrole stanu zdrowia, opiekę zdrowotną dla kobiet w ciąży i matek, leczenie chorób przenoszonych drogą płciową, leczenie bezpłodności, antykoncepcję i edukację seksualną.

- Zdrowie i prawa seksualne i reprodukcyjne obejmują dobrowolne przerywanie ciąży, ponieważ żadna kobieta nie powinna być zmuszana do bycia matką, jeśli tego nie chce. Zakaz aborcji nie oznacza, że ​​urodzi się więcej dzieci; oznacza on, że ​​umrze więcej kobiet, ponieważ będzie więcej nielegalnych aborcji, dokonywanych w niebezpiecznych warunkach sanitarnych. Tylko kobiety posiadające środki ekonomiczne będą mogły wyjechać za granicę, aby dokonać legalnej i bezpiecznej aborcji; nie do przyjęcia jest to, aby w XXI wieku kobiety umierały z tego powodu w Europie.

- Jak podkreśliła ważna argentyńska kampania, potrzebujemy edukacji seksualnej, aby decydować, środków antykoncepcyjnych, aby nie dokonywać aborcji oraz legalnej aborcji, aby nie umierać.

- Ponawiam apel Grupy S&D, poparty również wczoraj przez prezydenta Macrona, o włączenie zdrowia i praw seksualnych i reprodukcyjnych do Karty praw podstawowych Unii Europejskiej oraz do europejskiej strategii w dziedzinie zdrowia publicznego. Wzywamy również rządy do zastosowania obniżonej stawki podatku VAT na produkty higieniczne dla kobiet, które nie są produktami luksusowymi, ale są niezbędne do ochrony zdrowia seksualnego i reprodukcyjnego kobiet.

- Apeluję do moich kolegów eurodeputowanych: Pamiętajcie, że za każdym razem, kiedy głosujecie przeciwko zdrowiu i prawom seksualnym i reprodukcyjnym, odmawiacie opieki zdrowotnej kobietom w ciąży, matkom oraz osobom chorym na raka lub choroby przenoszone drogą płciową, które usiłują mieć dziecko. Jeśli zagłosujecie na „nie”, pozbawicie mężczyzn i kobiety ich prawa wyboru.

Fred Matić, eurodeputowany S&D i negocjator Parlamentu Europejskiego ds. zdrowia i praw seksualnych i reprodukcyjnych, powiedział:

- Od czasu głosowania nad moim sprawozdaniem byliśmy świadkami nowych ataków na prawa kobiet, szczególnie w Polsce, gdzie ultrakonserwatyści naciskają na dalsze ograniczenie aborcji. Podobne problemy występują w innych krajach, takich jak Słowacja i Węgry, a Malta nadal zakazuje aborcji w każdych okolicznościach.

- Grupa S&D będzie nadal zwracać uwagę na kwestię zdrowia i praw seksualnych i reprodukcyjnych, ponieważ wciąż mamy do czynienia z ogromnym regresywnym programem w całej Europie. Jest to jeszcze ważniejsze teraz, kiedy wybraliśmy nowego kierownictwo Parlamentu Europejskiego i chcę przypomnieć naszej nowej przewodniczącej Metsoli, że ona i jej Prezydium mają obowiązek zdecydowanie bronić i promować stanowisko naszej Izby w tej dziedzinie. Prawa seksualne i reprodukcyjne to podstawowe prawa człowieka i zrobimy wszystko, co w naszej mocy, aby znalazło to odzwierciedlenie w przyszłych pracach Parlamentu. Oczekujemy znaczącego postępu w tej sprawie i tego, aby żadna kobieta nie była pozostawiona sama w kwestii swojego prawa do zdrowia.

Przewodnicząca
Członek