Opublikowane:

Zmiana klimatu, brexit oraz negocjacje w sprawie porozumienia zastępującego umowę z Kotonu znalazły się na liście tematów omawianych na karaibskim spotkaniu Wspólnego Zgromadzenia Parlamentarnego AKP–UE, które odbyło się w Paramaribo.

Członkowie Grupy S&D zobowiązali się zwiększyć współpracę w dziedzinie zmniejszania ryzyka związanego z klęskami żywiołowymi, aby pilnie zaradzić problemowi zmiany klimatu, który boleśnie daje się odczuć w regionie Karaibów. Następnie odbyła się szeroko zakrojona dyskusja na temat relacji UE–Karaiby w zmieniającym się z powodu brexitu, zastąpienia umowy z Kotonu oraz zagrożeń dla bezpieczeństwa w regionie krajobrazie politycznym.

Europosłanka Grupy S&D, Marlene Mizzi, powiedziała:

- Kraje karaibskie niosą na barkach jedne z najcięższych konsekwencji zmian klimatu – naszą powinnością jest więc podjęcie pilnych działań, aby zwalczać przyczyny i skutki tego zjawiska. Inwestycje w projekty z udziałem zielonej energii to niezbędny czynnik dla ekologicznego rozwoju gospodarczego, pozwalający na pozyskiwanie pewnej i ekologicznie czystej energii. Zrównoważona energia może również pobudzać ogólny wzrost gospodarzy oraz pomagać tworzyć nowe miejsca pracy.

- Region Morza Karaibskiego znajduje się w doskonałym miejscu, aby dalej rozwijać projekty z udziałem energii słonecznej, wiatrowej i wodnej. Parlamentarzyści Europejscy i karaibscy zobowiązali się w tym tygodniu zintensyfikować inwestycje oraz podzielić się najlepszymi praktykami. Chcemy, aby te obietnice przerodziły się w postępowe i, przede wszystkim, efektywne działania.

Europoseł z Grupy S&D, David Martin, dodał:

- Partnerstwo UE–Karaiby jest rewitalizowane, ponieważ negocjujemy, jak będą wyglądać jego ramy po roku 2020. W tym tygodniu podkreśliliśmy ponownie wspólne zaangażowanie w podtrzymanie silnych instytucji i dialogu między politykami w Unii Europejskiej i w krajach Karaibów.

- Nasze odnowione partnerstwo jest szczególnie ważne, ponieważ parlamentarzyści karaibscy wyrazili swój rosnący niepokój związany z niepewnością i negatywnymi skutkami brexitu, zwłaszcza w dziedzinie handlu. Podczas gdy politycy karaibscy analizują warunki przyszłych relacji handlowych z Wielką Brytanią, członkowie Grupy S&D podkreślili swoje zaangażowanie w to, aby zapewnić, że stosunki na linii UE–Karaiby, w tym umowa o partnerstwie gospodarczym, bedą dynamiczne i korzystne dla obu stron.

BERNAS Jan
Press Officer
Włochy

Komisja musi się wreszcie obudzić! Powinniśmy regulować substancje zaburzającego funkcjonowanie układu hormonalnego, aby chronić zdrowie obywateli UE, oznajmia Grupa S&D