Published:

W dniu wczorajszym Najwyższa Rada Wyborcza (YSK) Turcji nakazała ponownie przeprowadzenie wyborów na burmistrza Stambułu, które wygrał w marcu kandydat partii opozycyjnej CHP, Ekrem Imamoglu. Decyzja ta jest następstwem apeli nadzwyczajnych wystosowanych przez rządzącą partię AK, która podważyła zatwierdzone wstępnie wyniki poprzednich wyborów. Socjaliści i Demokraci potępiają tę decyzję, ponieważ uważają ją za wyraz faworyzowania partii AK i prezydenta Erdogana, wyraźnie nie mogących zaakceptować faktu, że przegrali wybory.

Udo Bullmann, przewodniczący Grupy S&D, powiedział:

• Decyzja YSK o wymazaniu miażdżącej przegranej Erdogana i jego partii to wyraźnie decyzja motywowana politycznie. Widać, że Rada stanęła po stronie partii AK, co jest kolejnym wyrazem obniżania się standardów demokratycznych w Turcji. Nie widzimy żadnych dowodów na nieprawidłowości w marcowych wyborach, mimo że o ich istnieniu zapewnia AK. Celem tych działań jest wyraźnie unieważnienie wyniku wyborów, który okazał się upokarzający dla Erdogana i jego partii. Decyzja ta będzie mieć konsekwencje dla przyszłych relacji na linii Turcja–UE oraz wpłynie negatywnie na status Turcji jako państwa kandydującego.

• Dołączamy do skierowanego do władz tureckich apelu wysokiej przedstawicielki UE Federici Mogherini oraz komisarza Johannesa Hahna, o zaproszenie do kraju obserwatorów międzynarodowych, takich jak Kongres Władz Lokalnych i Regionalnych Rady Europy, aby mogli oni nadzorować przebieg nowych wyborów.

MEPs Involved

BULLMANN Udo