Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim wyrazili wielkie zaniepokojenie z powodu brutalnego i śmiercionośnego stłumienia demonstracji przez siły reprezentujące irackie władze; ludzie protestujący na ulicach domagali się zapewnienia lepszych usług oraz podjęcia dalszych działań w celu ograniczenia korupcji. Wzywamy do przeprowadzenia dokładnego i niezależnego śledztwa w sprawie śmiercionośnego stosowania siły przeciwko protestującym.

Kati Piri, wiceprzewodnicząca Grupy S&D, odpowiedzialna za sprawy zagraniczne powiedziała:

- Od początku października dziesiątki tysięcy ludzi wyszły na ulice Bagdadu i południowych miast Iraku. Ich obawy są uzasadnione. Jedna czwarta młodych ludzi jest bezrobotna, podstawowe usługi publiczne są niedostępne, a korupcja jest powszechna. Protestujący byli nieuzbrojeni, nie stanowili zagrożenia dla bezpieczeństwa, a mimo to represje ze strony władz okazały się brutalne i śmiercionośne. Jak udokumentowała to organizacja Human Rights Watch (HRW), siły bezpieczeństwa zabiły co najmniej 140, a raniły ponad pięć tysięcy osób. Zgodnie z doniesieniami, ​​snajperzy strzelali do protestujących, kiedy się rozpraszali i polewali ich wrzącą wodą.

- Działania te stanowią rażące i niedopuszczalne naruszenie praw człowieka i potępiamy je w najostrzejszych słowach. Wzywamy do przeprowadzenia dokładnego i niezależnego dochodzenia w sprawie śmiercionośnego stosowania siły wobec protestujących, a w szczególności w kwestii zaangażowania sił paramilitarnych i domniemanego użycia snajperów. Wszystkie odpowiedzialne za to osoby muszą zostać pociągnięte do odpowiedzialności.

Eurodeputowany S&D Domènec Ruiz Devesa, pierwszy wiceprzewodniczący delegacji PE ds. stosunków z Irakiem, powiedział:

- Niestety aresztowania i akty przemocy w Iraku trwają w dalszym ciągu. Doniesienia medialne mówią o tym, że zaledwie kilka dni temu podczas antyrządowego protestu w mieście Karbala nawet 18 osób zostało zastrzelonych, a setki osób zostało rannych przez siły bezpieczeństwa. Ponadto władze ograniczają prawo mieszkańców do popierania demonstracji. Organizacja HRW poinformowała, że aresztowano dwóch mężczyzn za zwyczajne opublikowanie na Facebooku wyrazów solidarności z protestującymi.

- Irak potrzebuje strukturalnych reform społecznych i gospodarczych oraz rewizji istniejących tam sieci protekcji i wzajemnych powiązań. Wzywamy protestujących, rząd, parlament, partie polityczne, przywódców religijnych oraz podmioty społeczeństwa obywatelskiego do uzgodnienia ram dialogu i długofalowych reform, które rozwiążą uzasadnione obawy ludności.

- Parlament Europejski popiera wszystkich obywateli Iraku, ponieważ stabilny, bezpieczny i dostatni Irak leży również w najlepszym interesie UE. Jesteśmy gotowi pomóc irackim władzom, jeśli pragną one rzeczywiście zainwestować w reformy w tym kraju.