Opublikowane:

Przewodniczący Grupy S&D, Udo Bullmann, wybiera się do Lublany i Mariboru wraz z wiceprzewodniczącą Grupy S&D i słoweńską europosłanka, Tanją Fajon, aby zaprezentować sprawozdanie Postępowego Społeczeństwa dotyczące strategii politycznych w zakresie zrównoważonej sprawiedliwości* w piątek, 5 marca. Bullmann i Fajon spotkają się z przedstawicielami słoweńskiej partii socjaldemokratycznej (Socjaldemokraci) oraz odwiedzą miejskie laboratorium innowacji społecznych, jak też dom spokojnej starości w Mariborze.

Udo Bullmann powiedział:

• Odwiedzamy Słowenię w ważnym dla historii Europy momencie. Ponownie pojawiły się siły polityczne, które propagują szowinizm, nacjonalizm oraz rewanżyzm. Wypowiedziane ostatnio, skandaliczne komentarze przewodniczącego Parlamentu Europejskiego, Antonia Tajaniego, na temat Istrii i Dalmacji oraz na temat włoskiego dyktatora, Benita Mussoliniego, które zdecydowanie potępiliśmy, są echem tych wysoce niepokojących trendów politycznych. Europa miała być twierdzą przeciw nacjonalizmowi – nie pozwolimy nikomu cofać się do przeszłości. Dlatego też Europe potrzebuje radykalnej zmiany kursu.

• Europa stagnacji i nierówności społecznych, którą uosabiają partie konserwatywne, jest wodą na młyn dla prawicowych populistów i nacjonalistów. My proponujemy konkretny plan rewolucji społecznej i ekologicznej, oparty o cele zrównoważonego rozwoju 2030 ONZ-etu. Chcemy stworzyć prawdziwie sprawiedliwy model gospodarczy, społeczny oraz środowiskowy, który zapewni godne warunki życia dla wielu, a nie tylko niektórych, z poszanowaniem integralności ekologicznej naszej planety. Cieszę się, że mogę zaprezentować te idee obywatelom Słowenii, jak też wysłuchać opinii z ich perspektywy europejskiej oraz uczyć się przy tym. Razem możemy pokazać, że mamy szansę na inną Europę.

Wiceprzewodnicząca Grupy S&D, Tanja Fajon, powiedziała:

- Z radością powitam przewodniczącego Grupy i mojego drogiego przyjaciela, Udo Bullmanna, w Słowenii. Jego wizyta jest nie tylko znakiem naszej dobrej współpracy, ale również ujawnia silne zaangażowanie Grupy S&D w demokrację społeczną w Słowenii.

• Nie da się już dłużej ignorować oczywistej nieefektywności modelu, na którym opierają się nasze społeczeństwa. Nie możemy liczyć na powstrzymanie fali populizmu, jeśli nie naprawimy ich wad strukturalnych: nierówności, braku zrównoważenia społecznego i ekologicznego czy stawiania zysków ponad ludźmi. Będziemy w stanie przeciągnąć na swoją stronę tych, na których działają tanie sztuczki populistów, tylko wówczas, gdy przedstawimy konkretny plan działania, oparty o wartości demokracji społecznej oraz napędzany dążeniem do sprawiedliwszym modelu.

• Jestem zadowolona, że zwiastun postępowego społeczeństwa i zrównoważonej sprawiedliwości zostanie przedstawiony w stolicy Słowenii, jak też w jej drugim pod względem wielkości mieście, Mariborze. Głos wzywający do zmiany powinien dotrzeć do jak największej liczby obywateli – szczególną duma napełnia mnie to, że ta zmiana wprowadzana jest do Słowenii przez moją rodzinę polityczną.

• Debata na temat sprawozdania Postępowego Społeczeństwa odbędzie się w godz. 17:00-19:00 w Mariborze, pod adresem Vetrinjski dvor (Vetrinjska ulica 30). W dyskusji wezmą udział: Udo Bullmann, przewodniczący Grupy S&D; Tanja Fajon, wiceprzewodnicząca Grupy S&D i SD; dr Aleksander Jevsek, burmistrz gminy Murska Sobota i członek Komitetu Regionów; Žiga Čepe, młody aktywista klimatyczny.

*Sprawozdanie zostało sporządzone przez grupę niezależnych ekspertów pod przewodnictwem byłej greckiej minister pracy i gospodarki, Louki Katseli, jak też byłego przewodniczącego PES i byłego premiera Danii, Poula Nyrupa Rasmussena.

BULLMANN Udo
FAJON Tanja
Head of delegation
Członek