Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim są głęboko zaniepokojeni pogarszającą się sytuacją w Kolumbii. Od 28 kwietnia trwające od kilku tygodni protesty w Kolumbii przyniosły wzrost napięć, śmiertelnych ofiar, zaginięć i arbitralnych aresztowań. Socjaliści i Demokraci wzywają kolumbijskie władze do deeskalacji napięć oraz wzmożenia wysiłków na rzecz znalezienia rozwiązania w ramach negocjacji i w drodze dialogu.

Eurodeputowana Maria Manuel Leitão Marques, rzeczniczka Grupy S&D ds. Ameryki Łacińskiej, powiedziała:

- Jesteśmy głęboko zaniepokojeni ciągłymi napięciami i przemocą wobec demonstrantów w Kolumbii oraz doniesieniami o ofiarach śmiertelnych, zaginięciach i arbitralnych aresztowaniach. Od początku protestów ponad 2000 osób zostało rannych, a ponad 50 osób straciło życie. Bardzo niepokojące jest to, że to nasilenie przemocy nadal ma miejsce, pomimo ostatnich postępów poczynionych w celu wzmocnienia dialogu w tym kraju. Wynegocjowane i pokojowe rozwiązanie to jedyna droga do rozwiązania społecznego niezadowolenia.

Javi López, eurodeputowany S&D i współprzewodniczący Europejsko-Latynoamerykańskiego Zgromadzenia Parlamentarnego (EuroLat), powiedział:

- Wzywamy rząd Kolumbii do dalszego złagodzenia napięć oraz powstrzymania się od użycia siły przeciwko protestującym. Nie może być więcej ofiar. Obowiązkiem kolumbijskiego rządu jest ochrona własnych obywateli. Władze muszą przestrzegać i gwarantować podstawowe prawa człowieka, a także konstytucyjne prawo do pokojowych zgromadzeń oraz prawo do protestów.

- Popieramy silne instytucje i państwowość na terenie całego kraju oraz kroki podejmowane dla poprawy dialogu w celu wspierania reform i zaspokajania uzasadnionych żądań społecznych. Potwierdzamy nasze zaangażowanie i wsparcie dla pełnej realizacji porozumienia pokojowego, aby wreszcie przynieść pokój i włączenie społeczne kolumbijskiemu narodowi oraz pomóc złagodzić dojmujący ból spowodowany pandemią Covid-19.

Maria Arena, eurodeputowana S&D i przewodnicząca Podkomisji Praw Człowieka, powiedziała:

- Jestem głęboko zszokowana samobójstwem 17-letniej Alison Meléndez, po tym, jak została brutalnie aresztowana i prawdopodobnie wykorzystana seksualnie przez członków oddziału prewencji ESMAD w mieście Popayán. Niestety, ten tragiczny incydent nie jest odosobnionym przestępczym aktem. Policja i nieumundurowani agenci w mieście Cali otworzyli ogień do pokojowych demonstrantów, zabijając i raniąc zgodnie z doniesieniami wiele osób. Obrońcy praw człowieka są prześladowani i zastraszani w całym kraju.

- Wzywamy kolumbijskie władze do przeprowadzenia niezależnego i bezstronnego śledztwa w sprawie tych zarzutów dotyczących brutalności policji. Osoby odpowiedzialne za akty przemocy muszą zostać pociągnięte do odpowiedzialności.

ARENA Marie
Członkini
Belgia
LEITÃO MARQUES Maria Manuel