Grupa S&D w Parlamencie Europejskim wzywa wszystkie rządy UE do udzielenia wsparcia uchodźcom uciekającym z Ukrainy poprzez uruchomienie unijnej dyrektywy w sprawie ochrony czasowej podczas jutrzejszego posiedzenia ministrów spraw wewnętrznych. Ponad 800 000 ludzi uciekło już do sąsiednich krajów podczas inwazji ze strony Rosji i jej ciągłej agresji w Ukrainie. Grupa S&D wzywa wszystkie rządy UE do poparcia natychmiastowego zastosowania tymczasowych środków ochrony, aby uchodźcy uciekający z Ukrainy mieli zagwarantowane bezpieczeństwo, ochronę i stabilizację.

Podczas gdy ministrowie spraw wewnętrznych spotkają się w czwartek, przewodnicząca Grupy S&D Iratxe García, odwiedzi granicę węgiersko-ukraińską wraz z wiceprzewodniczącą Grupy S&D, Gaby Bischoff, aby okazać swoje wsparcie lokalnym władzom i organizacjom pozarządowym, które niestrudzenie pracują nad zapewnieniem bezpiecznego przyjęcia uchodźców w UE.

Eurodeputowana Birgit Sippel, rzeczniczka Grupy S&D do spraw wewnętrznych, powiedziała:

- Każdego dnia dziesiątki tysięcy ludzi uciekają przed agresją Rosji na Ukrainę. W ubiegłym tygodniu Ukraińcy byli naszymi sąsiadami, potrafiącymi cieszyć się pokojem i bezpieczeństwem swoich domów. W tym tygodniu są to uchodźcy, którzy rozpaczliwie potrzebują naszej pomocy.

- Dlatego też przyjmujemy z zadowoleniem wniosek, którego autorką jest komisarz do spraw wewnętrznych, Ylva Johansson, dotyczący zapewnienia im tymczasowej ochrony. Ministrowie UE są w pełni informowani o szacowanej liczbie uchodźców - prawdopodobnie liczonych w milionach - którzy będą szukać międzynarodowej ochrony, jeśli konflikt będzie nadal trwał. Rada musi działać szybko i po raz pierwszy uruchomić unijną dyrektywę w sprawie ochrony czasowej. Jednomyślne poparcie w Radzie i znaczące zobowiązania w zakresie zdolności przyjmowania ze strony każdego państwa członkowskiego byłyby ważnym sygnałem, że każde państwo członkowskie UE wyraża chęć sprawiedliwego udziału i wzięcia na siebie odpowiedzialności za pomoc uchodźcom. Społeczeństwo obywatelskie, podmioty lokalne i regionalne w całej Unii podejmują działania, aby zademonstrować swoją solidarność z przesiedleńcami i tego samego oczekuję od naszych rządów krajowych. Należy zapewnić, aby te wyjątkowe środki wsparcia dotyczyły jak największej liczby osób i obejmowały wszystkich potrzebujących ochrony.

- Ten nadzwyczajny środek wprowadza w życie zorganizowany mechanizm pomocy uchodźcom uciekającym z Ukrainy, a rządy UE muszą oferować pomoc w oparciu o potrzeby i bez stosowania dyskryminacji. W obliczu nieustannej agresji Rosji, solidarność i jedność to jedyna droga naprzód wobec uchodźców i w stosunkach między krajami UE.

Uwaga dla wydawców

Dyrektywa w sprawie ochrony czasowej nie została jeszcze uruchomiona od czasu jej przyjęcia w 2001 roku. Przepisy dotyczące czasowej ochrony zapewniają natychmiastowe wsparcie dużej liczbie uchodźców, w tym prawo do zezwoleń na pobyt, dostęp do zatrudnienia, edukacji, mieszkania i opieki medycznej. Zgodnie z unijnymi przepisami w sprawie ochrony czasowej wszystkie rządy UE są zobowiązane do zagwarantowania minimalnego standardu praw uchodźcom ubiegającym się o ochronę.

Koordynatorka