Opublikowane:

Jako liderzy czterech grup politycznych Parlamentu Europejskiego, PPE, S&D, ALDE oraz Zielonych/WSE, spotkaliśmy się dziś po raz drugi od czasu wyborów do Parlamentu Europejskiego.

Uzgodniliśmy proces polityczny, w którym ustalimy wspólne ambicję na nadchodzący okres legislacyjny. Będą one podstawą działania, z którym przyszły przewodniczący Komisji Europejskiej powinien się zgodzić, aby móc oczekiwać szerokiej i stabilnej większości w Paramencie Europejskim.

Prace mają rozpocząć się 12 czerwca i zakończyć przed początkiem nowej prezydencji Rady Europejskiej.

Ogromną zachętą była dla nas wyraźnie zwiększona liczba naszych współobywateli Europy, którzy wzięli udział w wyborach. Naszym wspólnym zamiarem jest konstruktywny dialog między ugrupowaniami, w którym weźmiemy pod uwagę żądania zmian ze strony obywateli, ponieważ chcemy udowodnić, że Unia Europejska może służyć ogółowi i każdemu z osobna.

Podpisano:

Manfred Weber
Udo Bullmann
Guy Verhofstadt
Ska Keller
Philippe Lamberts

BULLMANN Udo

TUTTLIES Utta
Group's spokesperson, Head of Department, Spokesperson S&D Group

Von der Leyen musi podjąć szybko działania dotyczące jej zobowiązania do naprawy unijnego systemu azylowego oraz ratowania życia ludzi na Morzu Śródziemnym

Będziemy popierać panią von der Leyen dopóty, dopóki będzie dotrzymywała obietnic - powiedziała Iratxe García

Powiedzieliśmy pani von der Leyen, że oczekujemy od Komisji zmiany reguł gry - mówi Iratxe García