Negocjatorzy Parlamentu Europejskiego - na których czele stoi przewodniczący Komisji Handlu Międzynarodowego (INTA), sprawozdawca i eurodeputowany S&D, Bernd Lange - osiągnęli późnym wieczorem polityczny przełom z państwami członkowskimi UE w sprawie nowego instrumentu przeciwdziałania przymusowi. Umożliwi on UE lepszą obronę przed nieuczciwymi atakami na arenie światowej.

Zgodnie z porozumieniem politycznym osiągniętym we wczesnych godzinach porannych, UE może nałożyć ograniczenia w ramach szerokiego zakresu środków zaradczych, w tym dotyczących praw własności intelektualnej, jeśli kraj stosujący przemoc nie wycofa się lub nie zgodzi się na znalezienie rozwiązania zgodnego z przepisami międzynarodowymi. Jest również rzeczą bardzo jasną, że instrument ten jest zgodny z zasadami handlu międzynarodowego i jest czysto obronnym instrumentem. Ponadto negocjatorzy Parlamentu Europejskiego uzyskali gwarancję, że Parlament Europejski będzie zaangażowany we wszystkie etapy procesu, a nawet będzie informowany przed Radą o ocenie Komisji dotyczącej przypadków stosowania środków przymusu.

Bernd Lange, eurodeputowany Grupy S&D, przewodniczący Komisji Handlu Parlamentu Europejskiego i sprawozdawca w tej kwestii, powiedział:

- Nie będziemy tolerować wykorzystywania handlu jako broni politycznej przez kraje trzecie, próbujące wywrzeć nacisk na UE. Bardzo się cieszę z tego, że osiągnęliśmy przełom w negocjacjach w sprawie instrumentu, który przygotuje nas do obrony przed tego rodzaju szantażem ekonomicznym. Musimy zdecydowanie chronić prawo Unii do podejmowania demokratycznych i suwerennych wyborów politycznych, bez narażania się na przymus.

-  W ciągu ostatniego wieczoru poczyniliśmy ogromne postępy w kształtowaniu tego potężnego nowego instrumentu wraz z szerokim zakresem reakcji UE, jasnymi ramami czasowymi i solidnymi ramami uzyskiwania odszkodowania za szkody. Rola Parlamentu została ochroniona i wzmocniona; oczekujemy na szybkie zawarcie porozumienia w tej sprawie.

Uwaga dla wydawców:

W ciągu ostatnich kilku lat zaobserwowaliśmy wzrost liczby państw członkowskich UE, które stały się celem umyślnego nacisku ekonomicznego ze strony kraju trzeciego za pomocą środków wpływających na handel i inwestycje. W odpowiedzi na apele ze strony Parlamentu Europejskiego, Komisja przedstawiła wniosek w sprawie instrumentu przeciwdziałania przymusowi, który pozwoliłby UE skuteczniej reagować na tego rodzaju szantaż gospodarczy.

W trakcie negocjacji z Radą negocjatorzy Parlamentu uzyskali poszerzenie zakresu proponowanego prawodawstwa w celu uwzględnienia środków naprawy szkody tam, gdzie uznane to zostanie za stosowne. Ponadto wprowadzili jasne ramy czasowe, aby zapewnić przewidywalność oraz zagwarantować szybkie rozwiązanie kwestii stosowania przymusu.

Parlament i Rada muszą jeszcze formalnie zatwierdzić niniejsze porozumienie, zanim będzie ono mogło wejść w życie. Jak zaplanowano, wkrótce odbędą się dodatkowe rozmowy trójstronne w celu zatwierdzenia ostatecznego tekstu.

Bernd Lange zorganizuje konferencję prasową we wtorek o godz. 13.30 w sali konferencyjnej ANNA POLITKOVSKAYA Parlamentu Europejskiego w Brukseli, sala SPAAK 0A50. Można będzie również śledzić konferencję prasową online za pośrednictwem transmisji internetowej na żywo i na EbS.

Członek