Parlament Europejski, Rada i Komisja osiągnęły dziś ważne porozumienie w sprawie nowych unijnych certyfikatów Covid, aby ułatwić podróżowanie latem.

Negocjatorzy w Parlamencie Europejskim, którym przewodził eurodeputowany S&D, Juan Fernando López Aguilar, znaleźli tymczasowe porozumienie w sprawie wspólnego unijnego certyfikatu, który poświadczy, że dana osoba została zaszczepiona przeciwko Covid-19 lub że wynik jej testu był negatywny, lub też, że wyzdrowiała po zakażeniu.

Porozumienie zobowiązuje rządy krajów UE do wprowadzenia wspólnego certyfikatu od początku lipca oraz do złagodzenia ograniczeń dla użytkowników. W czasie negocjacji nacisk Parlamentu na przystępne cenowo testy zaowocował uruchomieniem dodatkowych 100 milionów euro na sfinansowanie testów.

Porozumienie to zostanie poddane pod głosowanie w Komisji Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych w środę, 25 maja, a głosowanie plenarne ma odbyć się w czerwcu.

Juan Fernando López Aguilar, negocjator Parlamentu Europejskiego ds. certyfikatów, powiedział:

- Dziś osiągnęliśmy ważne porozumienie w sprawie unijnych certyfikatów Covid, które ułatwią obywatelom podróżowanie po UE. Po roku zróżnicowanych odpowiedzi rządów krajowych strefa Schengen i swoboda przemieszczania się ucierpiały jak nigdy dotąd i jest to szansa na przywrócenie największego atutu UE. Przyjmujemy z zadowoleniem zobowiązanie krajowych rządów do pełnego przywrócenia swobodnego przepływu osób dzięki nowym, unijnym certyfikatom.

- Dzięki strategii szczepień i Planowi Odbudowy, UE stawiła czoła pandemii Covid-19, stosując skoordynowane i europejskie rozwiązania. W tym samym duchu przystąpiliśmy do tych negocjacji. Negocjacje te nie były łatwe, ale dołożyliśmy wszelkich starań, aby zawrzeć pilne porozumienie przed sezonem letnim. Podczas rozmów z Radą i Komisją nieustannie przekazywaliśmy poważne obawy, których słuchamy każdego dnia, od osób, które reprezentujemy; niespójne ograniczenia w państwach członkowskich utrudniają podróżowanie, a koszt testów PCR sprawia, że ​​podróżowanie jest dla wielu osób bardzo kosztowne. Efekt domina w postaci ograniczonego podróżowania okazał się druzgocący w skutkach dla źródeł utrzymania wielu ludzi. Jest rzeczą oczywistą, że bez swobodnego przemieszczania się nie będzie odbudowy.

- Po czterech rundach negocjacji najważniejsze było to, aby UE znalazła dziś porozumienie. Chcieliśmy zapewnić większe zaangażowanie państw członkowskich w kwestii kosztów testów, a także bardziej skoordynowane podejście do zniesienia ograniczeń dla użytkowników, ale certyfikaty są kluczowym punktem wyjścia w UE, umożliwiającym wszystkim powrót do ruchu bezwizowego. Zobowiązanie do uruchomienia dodatkowych 100 milionów euro na sfinansowanie testów będzie również ogromną pomocą dla wielu osób odczuwających finansowe skutki pandemii.

Birgit Sippel, rzeczniczka Grupy S&D ds. wymiaru sprawiedliwości i spraw wewnętrznych, powiedziała:

- Po intensywnych i trudnych negocjacjach unijne instytucje znalazły szybko kompromis w sprawie certyfikatów Covid-19. Parlament wezwał zdecydowanie państwa członkowskie do tego, aby wreszcie skoordynowały ze sobą ograniczenia w podróżowaniu i położyły kres wielu różnym podejściom w tej kwestii.

- Dlatego też cieszę się, że Parlamentowi udało się przeforsować swoje stanowisko w wielu ważnych kwestiach i że certyfikaty będą stanowiły prawdziwą wartość dodaną. W przypadku posiadaczy certyfikatu państwa członkowskie zobowiązują się do powstrzymania się od ograniczeń w podróżowaniu, takich jak testy lub kwarantanna, o ile pozwoli na to sytuacja epidemiologiczna.

- W trakcie negocjacji udało się nam ponadto osiągnąć znaczną poprawę w zakresie ochrony danych, minimalizacji danych oraz dostępu do certyfikatów, a także wprowadzić klauzulę wygaśnięcia po 12 miesiącach. Oznacza to, że przedłużenie ważności certyfikatów byłoby możliwe tylko po przeprowadzeniu szeroko zakrojonej debaty publicznej i dzięki naszej pracy jako współustawodawców.

- W przypadku certyfikatów szczepionki zatwierdzone przez EMA będą akceptowane przez wszystkie państwa członkowskie. Świadectwa szczepień szczepionkami, które nie mają jeszcze zgody EMA, mogą być wydawane i akceptowane przez państwa członkowskie na całkowicie dobrowolnej zasadzie.

- Zwrot kosztów testów na Covid-19 został niestety rygorystycznie zablokowany przez państwa członkowskie, ale Komisja przeznaczy co najmniej dodatkowych 100 milionów euro na zaoferowanie szybkich testów na korzystnych warunkach.

- Dzięki certyfikatom istnieją obecnie ramy prawne, które stopniowo ułatwią powrót do swobodnego podróżowania w okresie letnim. Teraz od państw członkowskich zależy, czy skorzystają z tych warunków.

Koordynatorka