Opublikowane:

Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim razem z Grupą PES w Komitecie Regionów rozpoczęli nową inicjatywę mającą na celu utworzenie sieci postępowych miast i regionów, które promują zrównoważony rozwój oraz sprawiedliwą transformację dla wszystkich.

W środę, 10 kwietnia, o godz. 14:00, odbędzie się konferencja prasowa w Europejskim Komitecie Regionów (pokój JDE52, 5. piętro). Obecni będą na niej m.in.: Constanze Krehl, koordynatorka Komisji REGI z Grupy S&D; Catiuscia Marini, przewodnicząca Grupy PES oraz prezydent regionu Umbria (Włochy); Karl-Heinz Lambertz, przewodniczący Europejskiego Komitetu Regionów, jak też Peter Kurz, burmistrz Mannheim (Niemcy) i członek Grupy PES.

W oczekiwaniu na wybory do Parlamentu Europejskiego oraz na przyszłe dyskusje nad wieloletnimi ramami finansowymi i przyszłością funduszy europejskich, te dwie progresywne grupy łączą siły, aby przekonywać usilnie instytucje europejskie i rządy krajowe do uczynienia polityki spójności główną polityką inwestycyjną dla zrównoważonego rozwoju na poziomie lokalnym.

Ich inicjatywa jest częścią wezwania do działań na rzecz radykalnie innej Europy, w oparciu o sprawozdanie Niezależnej Komisji na Rzecz Zrównoważonej Równości oraz kolejnym krokiem po apelu wystosowanym przez te dwie grupy w lutym 2019 r. pod hasłem „Żadne terytoria ani osoby pozostawione w tyle”.

Europosłanka Constanze Krehl, rzeczniczka Grupy S&D ds. polityki regionalnej, powiedziała:

- Polityka spójności to bardzo efektywny instrument do inwestowania bezpośrednio w danym regionie. Dlatego też walczymy o budżet, który pozwoli nam na finansowanie wszystkich regionów. Musimy zagwarantować, że nasze osiągnięcia z ostatnich lat w zakresie polityki spójności nie będą zagrożone przez nasilające się nierówności i podziały wewnątrz Unii.

- Polityka spójności jako instrument solidarności jest niezwykle istotna dla przyszłości Europy. Jedno na trzy euro wydawane w UE inwestuje się w unijne miasta i regiony. Są to środki wydawane z pożytkiem, ponieważ wspierają one ważne projekty, jak również zwiększają dobrostan naszych obywateli. My, postępowcy, wzywamy do zachowania finansowania w tej dziedzinie przynajmniej na tym samym poziomie oraz do przekształcenia polityki spójności w taki sposób, aby była dostosowana do wyzwań naszych czasów.

- Zamiast stosowania rozwiązań uniwersalnych, chcemy pomóc każdemu regionowi z osobna przekroczyć jego najśmielsze oczekiwania – każdy region ma coś wyjątkowego, coś, co wyróżnia go spośród innych. Polityka spójności musi promować te tradycje i talent, jak też innowacje i pomysły, aby zagwarantować, że żaden obywatel ani żaden region nie pozostaną w tyle.

Catiuscia Marini, przewodnicząca Grupy PES w Komitecie Regionów oraz prezydent regionu Umbria (Włochy), powiedziała:

- Regiony i miasta Europy to jej motory napędowe zmian. Na naszym własnym podwórku znaleźliśmy potencjalne rozwiązania największych wyzwań dla naszych społeczeństw – zmiany klimatu i rosnących nierówności.

- Wystąpiliśmy z tą inicjatywą, mając świadomość niepewności dotyczącej przyszłości głównego narzędzia inwestycyjnego UE. Chcemy, aby przyszła unijna polityka spójności na lata 2021–2027 umożliwiła miastom i regionom budowanie zrównoważonej Europy, co może urzeczywistnić eliminację ubóstwa, wstrzymanie zmiany klimatu oraz tworzenie zrównoważonych społeczeństw. W tym celu potrzebujemy rewolucji w zarządzaniu gospodarczym UE, której założeniami będą branie pod uwagę poziomów lokalnego i regionalnego, jak również uczynienie zrównoważonego rozwoju najważniejszym priorytetem.

- Europa potrzebuje zakorzenionego w poszczególnych terytoriach rozwoju gospodarczego, który będzie zarówno progresywny społecznie, jak i zrównoważony pod względem środowiskowym. Postępowi liderzy na poziomach lokalnym, regionalnym oraz krajowym są osobami, które mogą nam asystować w przeprowadzeniu sprawiedliwej, niepozostawiającej nikogo w tyle transformacji. Dzisiejszy apel ma nam pomóc zebrać siły, aby użyć całej dostępnej nam wiedzy eksperckiej i – dzięki temu – odmienić przyszłość Europy.

Uwaga do redaktorów:

KREHL Constanze Angela

President's spokesperson
MARTIN DE LA TORRE Victoria

„Zaakceptujemy tylko takie WRF, które będą pracować na rzecz ludzi” - mówi Grupa S&D

Grupa S&D: Gentiloni jest najbardziej odpowiednim kandydatem na przyszłego komisarza UE ds. gospodarki

Jeśli ktoś jest w stanie zapewnić postępowe, zrównoważone podejście do spójności i reform, to jest to Elisa Ferreira - mówi Grupa S&D