Opublikowane:

Dobre wieści dla obywateli Europy i dla środowiska: wczoraj wieczorem reprezentujący Parlament Europejski europoseł z Grupy S&D, Paul Tang, wynegocjował z Komisją umowę o zwiększeniu ilości ujawnianych informacji na temat zrównoważonych inwestycji i wpływu na zrównoważony rozwój w całej UE. Nowe przepisy nałożą po raz pierwszy na branżę finansową obowiązek przejrzystego ujawniania, w jaki sposób biorą pod uwagę w swoim procesie decyzyjnym czynniki ryzyka środowiskowego, społecznego i zarządczego, jak też inne czynniki. Sprawozdanie ułatwi również inwestycje w zrównoważone projekty w całej Europie

Paul Tang, europoseł z Grupy S&D i główny negocjator z ramienia Parlamentu Europejskiego do spraw zrównoważonego rozwoju i wpływu na zrównoważony rozwój, powiedział:

-       Sektor finansowy musi przestać skupiać się tylko na zyskach i rozważyć konsekwencje swojego działania dla ludzi i dla naszej planety. Chcemy, aby inwestycje dokonywane przez banki, firmy ubezpieczeniowe oraz fundusze emertytalne przyczyniały się do tworzenia sprawiedliwszego i bardziej zrównoważonego społeczeństwa. To niezbędny aspekt postępowych wysiłków zmierzających do połączenia świata finansów z programem zrównoważonego rozwoju.

-       Umowa zawarta wczoraj wieczorem wzmacnia wymogi dotyczące ujawniania informacji dla produktów finansowych. Inwestorzy będą mogli uniknąć aktywów osieroconych i zamiast tego kierować fundusze na projekty, które idą w parze z długofalowymi celami zrównoważonego rozwoju. Nowe zasady wymuszą także zmianę zachowania. Duże instytucje nie będą się już mogły chować za plecami klientów, aby usprawiedliwiać inwestycje niezgodne z celami zrównoważonego rozwoju.

-       To bardzo ważny krok naprzód w porównaniu z wnioskiem Komisji, który był głównie ukierunkowany na wprowadzenie wymogów dotyczących ujawniania informacji dla istniejącej niszy inwestycji ekologicznych. Nasze wnioski wymogą na całym sektorze finansów zmianę mentalności.

-       Inwestycje w węgiel, broń lub firmy, które nie szanują praw człowieka, mogą wydawać się atrakcyjne pod kątem krótkoterminowych zysków, ale wyrządzają długotrwałą szkodę szeroko pojętemu społeczeństwu. Grupa S&D dowodzi od dawna, że takie konsekwencje nie mogą być dalej ignorowane. Jest zwycięstwem dla naszej rodziny politycznej, że mimo całego sprzeciwu ze strony tej konserwatywnej branży oraz energetycznego lobbyingu przeciwników tego kroku, udało nam się wprowadzić wymogi w zakresie zrównoważonego rozwoju jako normę dla całego sektora finansów. Przed nami jeszcze wiele działań, które pomogą sektorowi finansów uzyskać szerszą perspektywę na lata oraz pracować dla obywateli.

TANG Paul
Head of delegation
Członek
Holandia