Opublikowane:

W reakcji na brutalne potraktowanie przez wojsko demonstrantów w stolicy Sudanu, Chartum, który to incydent wzbudził niepokój na całym świecie, Grupa S&D wzywa do bezzwłocznego przerwania ataków na popierających demokrację demonstrantów oraz do wznowienia dialogu na rzecz pokojowej i demokratycznej przemiany, która pozwoli na zorganizowanie nowych wyborów.

Przewodniczący Grupy S&D w Parlamencie Europejskim, Udo Bullmann, powiedział:

-       Przemoc nie jest nigdy rozsądnym rozwiązaniem, wręcz przeciwnie – prowadzi do eskalacji konfliktu. Brutalne represje wobec demonstrantów i cywili dokonywane przez jednostki paramilitarne w Sudanie muszą zostać natychmiast przerwane, a ich sprawcy – postawieni przed sądem. Dialog to jedynie rozwiązanie w tej sytuacji, aby zapewnić ład w czasie organizacji demokratycznych i przejrzystych nowych wyborów w Sudanie.

-       Społeczność międzynarodowa nie może dalej milczeć i pozostać bezczynna w obliczu tych brutalnych masakr. Dokonywane przez Chiny i Rosję próby blokowania działań ONZ-etu, mających na celu przywrócenie pokoju w kraju, są godne potępienia. Potępiamy również ciągłe mieszanie się w konflikt ze strony obcych sił, takich jak Arabia Saudyjska i Egipt

-        Jeśli znów dojdzie do wybuchu przemocy, państwa członkowskie UE powinny zareagować natychmiast i wziąć pod uwagę nakierunkowane sankcje, aby bronić praw pokojowych demonstrantów oraz umożliwić mieszkańcom Sudanu budowanie demokratycznej przyszłości.

BULLMANN Udo

BERNAS Jan
Press Officer
Włochy