Podczas gdy wojska USA i NATO wycofują się z Afganistanu, Grupa S&D wzywa państwa członkowskie, NATO i USA do dalszego zaangażowania we wspieranie Afganistanu w trwających obecnie rozmowach pokojowych między afgańskim rządem a talibami. Tylko wynegocjowane zawieszenie broni może zapewnić trwały pokój w tym kraju.

Zdaniem Grupy S&D, priorytetem muszą być afgańskie kobiety i dzieci. Postęp w zakresie praw kobiet jest jednym z największych sukcesów ostatnich 20 lat osiągniętych w Afganistanie i należy go zachować. Z tego powodu Grupa S&D zdecydowanie popiera warunkowość w zakresie praw człowieka związaną z zobowiązaniem finansowym UE*.

Eurodeputowana Elena Yoncheva, negocjatorka Grupy S&D ds. rezolucji w tej sprawie, powiedziała na wtorkowej debacie plenarnej przed czwartkowym głosowaniem:

- Po 20 latach obecności wojskowej od czasu upadku rządu talibów i pomimo pewnej poprawy, sytuacja w Afganistanie pozostaje wyjątkowo niepewna i daleka od stabilności. Talibowie ponownie przejmują kontrolę i zdobywają wpływy w niektórych częściach kraju; ma też miejsce nowa fala przemocy wobec dziennikarzy, sędziów i urzędników państwowych. W ubiegłym roku liczba ofiar cywilnych przekroczyła 8000 osób, a wśród nich wiele było kobiet i dzieci. Nadal istnieje wysoki poziom skrajnego ubóstwa i korupcji; handel narkotykami i bronią w dalszym ciągu finansuje organizacje terrorystyczne.

- Afgański naród zasługuje na pokój i dobrobyt. Teraz nadszedł czas, aby przemyśleć i zmienić nasze polityki. UE nie może już ograniczać się wyłącznie do pomocy gospodarczej, ale musi działać jako globalny podmiot w szerszym regionie, angażując w to wszystkie pozostałe regionalne podmioty oraz wspierając równowagę sił, która powinna pomóc z zaprowadzeniu ostatecznego pokoju.

Marie Arena, eurodeputowana S&D i przewodnicząca Podkomisji Praw Człowieka, powiedziała:

- Jestem bardzo zaniepokojona tym, że afgańskie kobiety mogą zapłacić największą cenę za porozumienie o wycofaniu się wojsk USA z Afganistanu. Już teraz obawiają się one, że talibowie wykorzystają każdą okazję do odzyskania władzy i przywrócenia wielu opresyjnych zasad, których byliśmy świadkami za czasów ich reżimu w latach 90. XX wieku, kiedy dziewczętom zabroniono chodzić do szkół, a kobiety stały się więźniami we własnych domach.

- Nie możemy do tego dopuścić. Młode afgańskie dziewczęta powinny nadal chodzić do szkół. Musimy zagwarantować, aby ograniczony, ale konkretny postęp, jaki zyskały kobiety w dziedzinie edukacji i udziału w życiu politycznym i obywatelskim, nie został cofnięty. Dlatego też apelujemy o silną warunkowość w zakresie praw człowieka, powiązaną z wszelką pomocą finansową UE na odbudowę tego kraju. Priorytetem UE musi być długoterminowe promowanie podstawowych praw kobiet, w tym walka z przemocą domową, seksualną i ze względu na płeć oraz przymusowymi małżeństwami i ograniczonym dostępem do opieki zdrowotnej.

Uwaga dla wydawców:

W latach 2002–2020 UE przeznaczyła na pomoc dla Afganistanu ponad 5,1 mld euro; następnie przeznaczyła 1,2 mld euro na pomoc dla Afganistanu na lata 2021-2025, do czego zobowiązała się na konferencji genewskiej.

ARENA Marie
Członkini
Belgia
YONCHEVA Elena