Opublikowane:

Z okazji Międzynarodowego Dnia Przeciw Homofobii, Transfobii i Bifobii przewodniczący Grupy S&D, Udo Bullmann, powiedział:

-       Sytuacja mniejszości LGBTI zarówno w Europie, jak i na całym świecie, pozostaje niepewna. W zeszłym roku obserwowaliśmy brutalne prześladowania tej grupy w Brunei i Czeczenii. Nasza Grupa walczyła w Parlamencie o to, aby UE potępiła tę sytuację i wyciągnęła stosowne konsekwencje wobec odpowiedzialnych za nią rządów. Zajścia w wyżej wymienionych krajach to skraje przypadki, jednak niepokojące trendy pojawiły się również w państwach członkowskich UE. Z ust polityków płynie coraz bardziej wroga retoryka, czego dowodzi niedawna sytuacja w Polsce, gdzie na celowniku władzy znaleźli się artyści. Można usłyszeć również sugestie odebrania tym mniejszościom wywalczonych przez lata praw.

-       Jesteśmy jedyną grupą w Parlamencie, która opracowała szczegółowe i ambitne stanowisko negocjacyjne dotyczące konkretnie praw mniejszości LGBTI. Będziemy skłaniać następnego przewodniczącego Komisji Europejskiej, aby problem ten znalazł się w centrum uwagi Komisji w jej pracy w ciągu kolejnych pięciu lat. Od zawsze jesteśmy na czele Parlamentu Europejskiego w walce o prawa mniejszości LGBTI – w tym roku zainicjowaliśmy prace nad historyczną rezolucją dotycząca praw podstawowych osób interseksualnych. Jestem dumny z tego, że kandydaci i kandydatki Grupy S&D najliczniej podpisali w czasie wyborów w 2014 r.  zobowiązanie europejskiego oddziału organizacji ILGA dotyczące praw grup LGBTI. Chcemy powtórzyć ten wynik w tegorocznych wyborach.

-       Członkowie i pracownicy Grupy S&D, aktywiści oraz członkowie PES LGBTI Network Rainbow Rose, przyłączą się do belgijskiego Marszy Równości w ten weekend oraz do innych marszy w UE w nadchodzących tygodniach, aby celebrować europejskie mniejszości LGBTI. Następnie będziemy naciskać na UE, aby robiła więcej dla ochrony praw mniejszości LGBTI w Europie i na całym świecie.

BULLMANN Udo
Członek

PENTSI Angelika
President's spokesperson