Wietnamskie Zgromadzenie Narodowe zatwierdziło dzisiaj umowę o wolnym handlu UE-Wietnam oraz ratyfikowało kluczową konwencję Międzynarodowej Organizacji Pracy (MOP) o zwalczaniu pracy przymusowej w ramach kompleksowej reformy rynku pracy. Podczas negocjacji umowy handlowej Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim przewodzili dążeniu do uzyskania od wietnamskiego rządu ważnych zobowiązań w zakresie pracy i zrównoważonego rozwoju, w tym kwestii reformy praw pracowniczych i ratyfikacji kluczowych konwencji MOP.

Bernd Lange, przewodniczący Komisji Handlu Parlamentu Europejskiego i rzecznik Grupy S&D ds. umowy handlowej z Wietnamem, powiedział:

- Decyzja podjęta w Hanoi podkreśla, że ​​Unia Europejska może zainicjować zmianę w ramach zbliżenia stanowisk. Bez umowy handlowej z UE tak kompleksowa reforma prawa pracy nie byłaby w Wietnamie możliwa. Dzięki naszemu zaangażowaniu zapewniliśmy, że Międzynarodowa Organizacja Pracy zyskała obecnie miejsce przy stole; w realizację umowy zaangażujemy społeczeństwo obywatelskie i organizacje międzynarodowe, wzmacniając w ten sposób ich rolę w tym kraju.

- Dzięki tej umowie handlowej wzmacniamy rolę UE w Wietnamie i w całym regionie, oferując realną alternatywę dla nadmiernego polegania na Chinach. Jest to szczególnie ważne w kwestiach, w których my, Europejczycy, nie zgadzamy się z Wietnamem, takich jak rola wolnej prasy lub swobód politycznych. Dzięki tej umowie nie wycofujemy się stamtąd. Przeciwnie, stajemy się tam bardziej obecni.

- Handel nie może być celem samym w sobie. Pragniemy poprawić warunki życia ludzi poprzez handel i umowy handlowe. Parlament Europejski skoncentruje się teraz na wdrażaniu umowy i ścisłym monitorowaniu zainicjowanych procesów reform. Umowa z Wietnamem stanowi część naszego programu wykorzystania pozytywnych skutków globalizacji poprzez zapewnienie jej sprawiedliwych zasad.

Kathleen Van Brempt, rzeczniczka S&D ds. handlu, powiedziała:

- Umowa między UE a Wietnamem dowodzi, że możemy wykorzystywać umowy handlowe do poprawy życia ludzi i lepszego regulowania globalizacji. Wiele międzynarodowych korporacji, takich jak Nike i Samsung, ma w Wietnamie dużą część swoich zdolności produkcyjnych, a umowa ta zapewni, że kupowane przez nas produkty będą wytwarzane w lepszych warunkach pracy niż działo się to dotychczas.

VAN BREMPT Kathleen

Head of delegation
Belgia
LANGE Bernd