Parlament Europejski podjął dziś zdecydowane działanie, zatwierdzając wstępne porozumienie osiągnięte z Radą UE w sprawie zmienionych przepisów mających na celu ograniczenie emisji CO2 z pojazdów ciężkich. Ta przełomowa decyzja zapadła w krytycznym momencie, ponieważ emisje CO2 z samochodów ciężarowych wzrosły od 1990 roku o 25%, odpowiadając za ponad jedną czwartą całkowitych emisji z transportu drogowego.

Podczas negocjacji Grupa S&D odegrała kluczową rolę w rozszerzeniu zakresu porozumienia w tej sprawie. Oprócz autobusów miejskich, autokarów, przyczep i innych typów samochodów ciężarowych pierwotnie objętych wnioskiem Komisji Europejskiej, udało się w nim uwzględnić pojazdy specjalistyczne, takie jak śmieciarki, wywrotki i betoniarki. Ponadto Grupie S&D udało się podtrzymać ambitny cel polegający na ograniczeniu emisji z pojazdów ciężkich o 90% do 2040 roku.

Christel Schaldemose, negocjatorka Grupy S&D w tej sprawie w Komisji Ochrony Środowiska Parlamentu Europejskiego, powiedziała:

- W obliczu wyzwań związanych ze zmianą klimatu konieczne są odważne i zdecydowane działania. Zatwierdzenie przez Parlament Europejski rozszerzonego zakresu, obejmującego pojazdy specjalistyczne i mniejsze samochody ciężarowe, wraz z ambitnym celem redukcji emisji na rok 2040, stanowią ważny kamień milowy w ramach naszych wspólnych wysiłków, mających na celu walkę ze zmianami klimatycznymi.

- Niniejsza zmiana rozporządzenia wysyła jasny sygnał do europejskiego przemysłu samochodów ciężarowych; inwestycje w technologie oparte na paliwach kopalnych z przeszłości staną się „aktywami osieroconymi”. Tymczasem inwestowanie w dekarbonizację jest nie tylko konieczne dla naszego klimatu, ale także niezbędne dla zapewnienia konkurencyjności naszego przemysłu.

Przewodnicząca delegacji
Koordynatorka