Opublikowane:

Socjaliści i Demokraci postanowili głosować za Ursulą von der Leyen jako przyszłą przewodniczącą Komisji. Po intensywnym posiedzeniu Grupy większość eurodeputowanych S&D zgodziła się, że zobowiązania na piśmie, podjęte przez kandydatkę w kwestii realizacji postępowych reform, postulowanych przez Grupę, jak również dalsze wyjaśnienia w trakcie debaty plenarnej, która miała miejsce dziś rano, oznaczają, iż poprą ją pod warunkiem, że dotrzyma tych obietnic.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García powiedziała:

- Byliśmy bardzo sceptyczni, kiedy kandydatka przyszła do naszej Grupy w ubiegłym tygodniu, ale w ciągu ostatnich dni musimy przyznać, że zaakceptowała główne postulaty naszej Grupy, przedstawiając konkretne wnioski legislacyjne.

- Uznaje ona pilną potrzebę stawienia czoła kryzysowi klimatycznemu za pomocą prawa klimatycznego i podatku węglowego. Obiecała wprowadzenie płacy minimalnej i europejskiego systemu reasekuracji dla bezrobotnych; sprawiedliwe opodatkowanie dużych korporacji technologicznych; elastyczny charakter Paktu Stabilności i Wzrostu oraz włączenie celów zrównoważonego rozwoju ONZ do europejskiego semestru, szanując nasz apel o zrównoważony rozwój i sprawiedliwość społeczną.

-  Zaakceptowane zostały również gwarancje dla młodzieży i dzieci, a także bardziej kompleksowy plan walki z ubóstwem. Uzyskaliśmy również ważne zobowiązania w kwestii sfinalizowania reformy dublińskiej w celu rozwiązania problemu migracji i otwarcia korytarzy humanitarnych.

- Muszę też przyjąć z zadowoleniem inicjatywy mające na celu walkę o równość płci oraz zwalczanie przemocy wobec kobiet.

- Zobowiązała się ona do stania na straży rządów prawa, a nasza Grupa w ciągu najbliższych pięciu lat będzie uważnie monitorować przestrzeganie przepisów.

- Nie jest to oczywiście sto procent tego, czego chcieliśmy, ale dzięki presji z naszej strony jest to postępowy program zmian, jakich potrzebuje Europa. Chcemy uniknąć kryzysu instytucjonalnego i działać w odpowiedzialny sposób. Naszym głównym celem jest spełnienie żądań obywateli, wyrażonych w europejskich wyborach.

- Jeśli pani von der Leyen zostanie dzisiaj wybrana, zachowamy czujność i dopilnujemy tego, aby w ciągu następnych pięciu lat dotrzymała złożonych nam obietnic. Musi ona pamiętać, że bez nas nie będzie proeuropejskiej większości. Tak więc będziemy konstruktywnie współpracować z Komisją oraz z wszystkimi proeuropejskimi grupami w celu zapewnienia większości dla postępowego prawodawstwa.

Uwaga dla wydawców:

Iratxe Garcia odbędzie jutro konferencję prasową o godz. 9.30, która będzie transmitowana na żywo w Internecie  przez Parlament Europejski.

GARCÍA PÉREZ Iratxe
Przewodniczący / Przewodnicząca

President's spokesperson
MARTIN DE LA TORRE Victoria