Parlament Europejski debatował dziś na temat zagrożenia militarnego dla Ukrainy ze strony Rosji oraz o tym, jak można przyczynić się do pokojowego rozwiązania. Z inicjatywy przewodniczącej Grupy Socjalistów i Demokratów, Iratxe Garcíi, nasza Grupa wynegocjowała wspólną deklarację poparcia dla Ukrainy.

Grupa S&D popiera wszystkie wysiłki mediacyjne podejmowane przez wysokiego przedstawiciela, Josepa Borrella, obecnego przewodniczącego Rady, prezydenta Francji, Emmanuela Macrona i innych przywódców państw członkowskich UE, w tym podczas wczorajszego spotkania kanclerza Niemiec, Olafa Scholza z prezydentem Rosji, Władimirem Putinem.

Podczas przemówienia na posiedzeniu plenarnym Iratxe García powiedziała:

- Tak, nadszedł czas na dyplomację, ale jest to również czas na odstraszanie. Jakakolwiek nowa agresja na Ukrainę będzie miała olbrzymie konsekwencje dla Rosji. Jednak wojny zawsze można uniknąć, zanim się zacznie. Unikanie wojny i wola budowy pokoju to sedno europejskiego projektu. Nie możemy zrezygnować z naszego najbardziej godnego podziwu osiągnięcia: wolności i demokracji, które przyniosły godne życie milionom ludzi.

- Prezydent Zełenski musi również pozostać zaangażowany w podążanie ścieżką demokracji. Wykorzenienie korupcji, reforma sądownictwa i konsolidacja demokratycznych instytucji to najlepsza broń przeciwko Rosji. Ponieważ jedyną obawą Putina jest to, że demokracja i nasz model socjalny dotrą do moskiewskiego Placu Czerwonego.

- Mamy razem dużo pracy do wykonania. Ukraina może być pewna, że ​​socjaldemokratyczna rodzina stanie po jej stronie. Największym hołdem, jaki możemy złożyć ludziom, którzy stracili życie na Majdanie i w Dolinie Donbasu, jest nasze zaangażowanie na rzecz stabilnego, dostatniego i demokratycznego sąsiedztwa.

Przewodnicząca