Opublikowane:

Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim gratulują wszystkim mieszkańcom Stambułu oraz kandydatowi opozycyjnej partii CHP, Ekremowi İmamoğlu, drugiego już zwycięstwa w wyborach, po tym jak jego marcowe zwycięstwo zostało anulowane w wyniku presji ze strony rządu Erdoğana. Jego wczorajszy wynik robi jeszcze większe wrażenie oraz jest wyraźnym sygnałem dla prezydenta Erdoğana, że Turcy chcą więcej demokracji.

Przewodnicząca Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, Iratxe García, powiedziała:

-       Byliśmy świadkami miażdżącego zwycięstwa oraz wyrazu poparcia dla demokracji w Turcji. Ekrem İmamoğlu nie tylko został wybrany na burmistrza, ale również odniósł zwycięstwo nad zwolennikami polityki nienawiści i podziałów. Wygrał mimo prześladowań, z jakimi boryka się opozycja, stronniczych mediów oraz użycia zasobów rządowych na rzecz kandydata partii rządzącej, AKP. Mam nadzieję, że tym razem prezydent Erdoğan zrozumie przesłanie głosujących i odpowie na ich wezwanie do większej otwartości i zapewnienia lepszych warunków życia. Być może uzyskana tym razem przewaga 800 000 głosów Ekrema İmamoğlu nad przeciwnikiem z AKP da tureckiemu prezydentowi do myślenia.

-       To zwycięstwo jest wspólnym zwycięstwem nie tylko dla partii CHP, ale również dla reszty opozycji. Chcę pogratulować im zgodnej współpracy w celu ustalenia wspólnego kandydata. Chciałabym również zaprosić Ekrema İmamoğlu do odwiedzenia w najwcześniejszym możliwym terminie Brukseli oraz wygłoszenia przemowy do członków Grupy S&D.

- Grupa S&D apeluje także do Erdoğana, aby uszanował prawa suwerenne Cypru i powtrzymał się od prowadzonych obecnie nielegalnie odwiertów we wschodnim regionie basenu Morza Śródziemnego oraz rejonie Morza Egejskiego. W pełni popieramy wniosek z zeszłotygodniowego spotkania Rady Europejskiej, że należy wezwać Komisję Europejską oraz ESDZ do natychmiastowego wystąpienia z opcjami zastosowania odpowiednich środków tej sprawie.

Wiceprzewodnicząca Grupy S&D oraz sprawozdawczyni Parlamentu Europejskiego ds. Turcji, Kati Piri, dodała:

-       Ekrem İmamoğlu udowodnił, że liderów autorytarnych można pokonać demokratycznymi metodami. Jestem pewna, że będzie wspaniałym burmistrzem dla wszystkich obywateli Stambułu.

-       Wczorajsze wybory przyniosły nowy powiew nadziei i dowiodły, że nie możemy poddawać się w kwestii Turcji. Ostatni filar demokracji, wybory, wciąż stoi, jednak czekają nas ogromne wyzwania, jeśli chodzi o przywrócenie rządów prawa i wolności wypowiedzi. Nie możemy zapomnieć o wszystkich aktywistach politycznych i dziennikarzach uwięzionych obecnie w Turcji. Dziś odbędzie się pierwsza rozprawa w istotnej sprawie o podłożu politycznym, gdzie w ławie oskarżonych staną szanowany lider organizacji pozarządowej, Osman Kavala, oraz 15 innych aktywistów. Zostali oskarżeni bez przedstawienia dowodów o kierowanie ogólnokrajowymi protestami w lecie 2013 r. oraz, co graniczy z absurdem, próbę obalenia rządu Erdoğana, który był wówczas premierem. Mają oni nasze pełne wsparcie. Nie popełnili żadnego przestępstwa!

-       Parlament Europejski zatwierdził delegację ad hoc mającą stawić się na rozprawie, jednak nie otrzymał gwarancji od rządu Turcji, że członkowie delegacji zostaną wpuszczeni na salę sądu. W rezultacie misję odwołano, jednak będziemy śledzić sprawę z wielką uwagą.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

PIRI Kati

Wiceprzewodniczący / Wiceprzewodnicząca