Parlament Europejski przygotowuje się dziś do zwiększenia finansowania programów UE, których celem jest propagowanie praw podstawowych, praworządności i sprawiedliwości w UE w latach 2021-2027.

W wyniku pogarszającej się sytuacji w zakresie praworządności w całej UE, eurodeputowani negocjowali, aby wzmocnić program „Obywatele, Równość, Prawa i Wartości”, znacznie zwiększając środki na ten cel, na łączną kwotę 1,55 mld euro.

Program „Sprawiedliwość”, który propaguje edukację sądową oraz współpracę sędziów i prawników w całej Europie, a także pomaga ludziom w dostępie do wymiaru sprawiedliwości, będzie dysponował środkami w wysokości 305 mln euro.

Eurodeputowany Juan Fernando López Aguilar, przewodniczący Komisji Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych oraz negocjator Grupy S&D ds. programu „Obywatele, Równość, Prawa i Wartości” na lata 2021-2027, powiedział:

- Parlamentowi Europejskiemu udało się zapewnić duże i niezbędne zwiększenie funduszy na ochronę praw podstawowych i demokracji w UE. Organizacje społeczeństwa obywatelskiego słusznie domagały się zwiększenia finansowania w następstwie niedostatecznego wniosku Komisji i słusznie odpowiedzieliśmy na ich apele. Ponieważ ludzie nadal spotykają się z codzienną dyskryminacją oraz niedopuszczalnymi atakami na ich prawa i wolności, organizacje społeczeństwa obywatelskiego dramatycznie potrzebują większych środków, aby wzmocnić swoją kluczową pracę w zakresie ochrony i propagowania europejskich wartości na całym kontynencie. Dysponując większymi dostępnymi funduszami, lokalne, regionalne i paneuropejskie organizacje społeczeństwa obywatelskiego mogą zrobić więcej, aby chronić mniejszości, promować równość, walczyć o prawa osób LGBTI i zwalczać przemoc na tle płciowym. Skandaliczne ataki na różne wrażliwe części naszych społeczeństw mają miejsce obecnie, a nie w przyszłym roku, musimy więc zapewnić, aby fundusze te były dostępne już teraz. UE udowadnia, że jest zaangażowana w obronę swoich wartości. Po raz pierwszy zaangażowanie UE w program „Sprawiedliwość, wartości i prawa” daje łącznie 1,6 mld euro na lata 2021-2027, z czego 44% przeznaczono na unijny program „Wartości”, 23% na ochronę dzieci i kobiet przed przemocą związaną z płcią, a 23% na zwiększenie zaangażowania i udziału obywateli.

Katarina Barley, eurodeputowana S&D i sprawozdawczyni ds. programu „Sprawiedliwość” na lata 2021-2027, powiedziała:

- Dzisiaj głosujemy za pakietem o wartości 300 milionów euro, aby propagować kulturę sprzyjającą praworządności i zrobić krok w kierunku wspólnej europejskiej przestrzeni sprawiedliwości. Jest to dziś ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej, ponieważ nadal jesteśmy świadkami, jak rządy w Europie wykorzystują większość parlamentarną do podważania niezależności sądownictwa i praworządności. Rzeczą znamienną jest fakt, że Węgry i Polska były jedynymi dwoma krajami, które głosowały w Radzie przeciwko temu programowi. W dalszym ciągu zaprzeczają one pierwszeństwu prawa UE, zagrażając tym samym fundamentom naszej europejskiej wspólnoty. Współpraca transgraniczna i wzajemne uznawanie orzeczeń sądowych mogą funkcjonować tylko wtedy, kiedy istnieje zaufanie do niezawisłego wymiaru sprawiedliwości, który funkcjonuje skutecznie w każdym państwie członkowskim. Fundusze dostępne w ramach tego programu zostaną przeznaczone na wzmocnienie tego zaufania i współpracy oraz promowanie wspólnej kultury w Europie poprzez szkolenia i edukację. W coraz bardziej cyfrowym świecie fundusze te zostaną również wykorzystane do tego, aby dostęp do wymiaru sprawiedliwości był bardziej sprawiedliwy i skuteczny dla wszystkich. Program „Sprawiedliwość” na lata 2021-2027 jest jedną z najlepszych inwestycji, jakie możemy poczynić, aby wzmocnić europejski wymiar sprawiedliwości i zrobić krok w kierunku prawdziwej europejskiej przestrzeni sprawiedliwości.

BARLEY Katarina
Członek
LÓPEZ AGUILAR Juan Fernando
Członek