Opublikowane:

Po wczorajszych wyborach parlamentarnych w Portugalii przewodnicząca Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, Iratxe García powiedziała:

- Gratuluję dobrego wyniku premierowi Portugalii, António Coście. Portugalczycy wyrazili wyraźne poparcie dla polityk, które Costa wprowadził w życie w ciągu ostatnich lat. Nie było to łatwe, ponieważ musiał on zmierzyć się z neoliberalną falą polityki oszczędnościowej, która wyrządziła tyle szkód po kryzysie finansowym, ale udało mu się znaleźć humanitarną drogę wyjścia z kryzysu.

- Socjaliści w Portugalii byli w stanie połączyć wzrost płac i dochodów z równoczesnym wzmocnieniem praw socjalnych, które zostały zniszczone wcześniej przez prawicowy rząd w latach „trojki”.

- Portugalia udowodniła, że ​​istnieje alternatywa dla polityki oszczędnościowej.

- Wynik wyborów w Portugalii to bardzo dobra wiadomość dla wszystkich postępowych sił w Europie. Unia Europejska potrzebuje podobnych reform, a Portugalia daje dobry przykład. Samo dążenie do transformacji ekologicznej nie wystarczy; transformacja ta musi przynosić korzyści ludziom, zmniejszyć nierówności i poprawić jakość życia obywateli. Nasza rodzina polityczna jest gotowa użyć swoich wpływów w instytucjach, aby dokonać tej zmiany.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson