Pandemia koronawirusa wyraźnie uwypukliła ograniczone narzędzia, na których może polegać Unia Europejska, jeśli chodzi o walkę z rozprzestrzenianiem się śmiertelnego i nieznanego wcześniej wirusa. Straszliwa tragedia wywołana przez COVID-19 pokazała również, jak niewiele mogą zrobić w pojedynkę państwa członkowskie, aby walczyć z pandemią. Z tego powodu w liście, przesłanym do przewodniczących Komisji Europejskiej, Rady Europejskiej oraz chorwackiej prezydencji Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim wzywają do pilnego utworzenia Europejskiej Unii Zdrowia.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García, powiedziała:

- Pandemia COVID-19 doprowadziła nasze systemy opieki zdrowotnej do granic możliwości. Jest rzeczą tragiczną, że lekarze, pielęgniarki i cały personel medyczny znajdują się pod ogromnym stresem, pracując w całej Europie w niezwykle trudnych warunkach i przy ograniczonych środkach. Nie można pozwolić na to, by się to kiedyś powtórzyło. Zdrowie jest naszym najcenniejszym dobrem publicznym i musimy zagwarantować, by każdy Europejczyk miał dostęp do wysokiej jakości usług zdrowotnych. W tym celu kluczowa jest europejska solidarność. Czas ustanowić Europejską Unię Zdrowia. Jeśli nie teraz, to kiedy?

Wiceprzewodnicząca Grupy S&D, odpowiedzialna za ochronę zdrowia, Heléne Fritzon powiedziała:

- Systemy opieki zdrowotnej należą do kompetencji państw członkowskich, ale kryzys pokazał nam, jak szkodliwe może być niedofinansowanie systemów opieki zdrowotnej oraz zróżnicowane możliwości opieki zdrowotnej w całej UE. Potrzebujemy dobrze finansowanych i jednakowo dostępnych systemów opieki zdrowotnej we wszystkich państwach członkowskich, dlatego też wzywamy do przeprowadzenia testów warunków skrajnych wszystkich krajowych systemów opieki zdrowotnej oraz przyjęcia minimalnych europejskich standardów dotyczących systemów opieki zdrowotnej wysokiej jakości. Potrzebujemy również silniejszych europejskich placówek ochrony zdrowia. Czas ustanowić Europejską Unię Zdrowia. Jeśli nie teraz, to kiedy?

Rzeczniczka Grupy S&D w Komisji Ochrony Środowiska, Jytte Guteland powiedziała:

- Wszyscy obywatele mają prawo dostępu do wysokiej jakości, przystępnej cenowo i równej opieki zdrowotnej. Europa potrzebuje Unii Zdrowia, opartej na solidarności i współpracy. W tym celu wzywamy Komisję do zaproponowania wspólnych europejskich minimalnych standardów na podstawie testów warunków skrajnych krajowych systemów opieki zdrowotnej, przeprowadzonych przez państwa członkowskie, aby ocenić ich zdolność do radzenia sobie z pandemiami. UE powinna również odgrywać większą rolę w pozyskiwaniu, gromadzeniu zapasów i dystrybucji niezbędnego sprzętu i leków, nie tylko w czasach kryzysu, ale także wtedy, kiedy przyjmujemy niezbędne, nowe sposoby leczenia, do których dostępu potrzebuje cała Europa. Czas ustanowić Europejską Unię Zdrowia. Jeśli nie teraz, to kiedy?

Przewodnicząca
Przewodnicząca delegacji