Opublikowane:

Eurodeputowani S&D wzięli udział w misji w Chorwacji i w Bośni w celu oceny sytuacji uchodźców mieszkających w bardzo trudnych warunkach w obozach na granicy Bośni z Chorwacją. Eurodeputowani dyskutowali na temat wyzwań związanych z polityką migracyjną i graniczną z chorwackim rządem, w tym z ministrem spraw wewnętrznych, Davorem Božinoviciem, podczas gdy w Bośni odwiedzili obozy w miejscowościach Bihać i Velika Kladuša oraz spotkali się ze społeczeństwem obywatelskim i organizacjami pozarządowymi.

Po zapoznaniu się z sytuacją w obozach, Grupa S&D wezwała Chorwację do ustanowienia niezależnego mechanizmu monitorowania działań w dziedzinie kontroli granicznej, aby zapewnić przestrzeganie prawa UE, zobowiązań międzynarodowych i praw podstawowych.

Isabel Santos, rzeczniczka Grupy S&D ds. praw człowieka powiedziała:

- Jestem głęboko zaniepokojona warunkami życia, panującymi w obozach w Bośni. Widzieliśmy wiele dzieci i małoletnich bez opieki, dlatego też ważne jest, aby edukacja pozostała priorytetem w przypadku kryzysów humanitarnych. Oczekujemy, że wszystkie państwa członkowskie będą przestrzegać przynajmniej międzynarodowych procedur azylowych. Chorwacja powinna powstrzymać brutalne odsyłanie migrantów do Bośni. Osoby te pragną za wszelką cenę przekroczyć granicę i to się tak nie skończy. Wzywamy Komisję do zbadania domniemanych przypadków nadużyć na granicy oraz do upewnienia się, że funkcjonariusze straży granicznej przestrzegają prawa.

Bettina Vollath, członkini Komisji Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych powiedziała:

- Widzieliśmy dziś tyle cierpienia i nędzy. To kryzys humanitarny. Istnieją rozwiązania tej sytuacji i nie musi to wyglądać w ten sposób. UE i jej państwa członkowskie powinny przyjąć za to odpowiedzialność i rozpocząć reformę systemu dublińskiego, który - jak wszyscy wiemy - nie działa. Pani Von der Leyen zobowiązała się do zrobienia czegoś w tej kwestii, ale wciąż na to czekamy. Eurodeputowani S&D będą wywierać presję na Komisję, aby zaproponowała nowe przepisy dotyczące wiz humanitarnych, aby zagwarantować, by istniały bezpieczne i legalne kanały dotarcia do UE dla tych, którzy naprawdę tego potrzebują. Nielegalne odsyłanie i przemoc na naszych granicach zewnętrznych muszą się natychmiast skończyć.

Dietmar Köster, członek Komisji Praw Człowieka powiedział:

- Widzieliśmy tak wiele dzieci cierpiących z powodu tak wielkiej nędzy. Absolutnie kluczowe znaczenie ma to, by UE zatroszczyła się szczególnie o wielu małoletnich bez opieki, którzy znajdują się w najtrudniejszej sytuacji w tych obozach. Nie możemy zamykać oczu na tę niehumanitarną sytuację. Jeśli UE ma serce, musi je natychmiast okazać podejmując odpowiednie działania.

SANTOS Isabel

Portugalia

KÖSTER Dietmar

Członek