W odpowiedzi na dzisiejsze poranne doniesienia francuskiej strony internetowej Contexte, że ​​francuska organizacja przedsiębiorców Medef, afiliowana przy Business Europe, częściowo opracowała dla francuskiego Ministerstwa Gospodarki dokument roboczy na temat dyrektywy w sprawie przejrzystości finansowej, której celem jest umożliwienie publicznej kontroli podatku dochodowego od osób prawnych i wspieranie odpowiedzialności przedsiębiorstw, Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim są zaniepokojeni wpływem biznesu na tę kluczową kwestię i wzywają francuski rząd do wyjaśnienia swojego stanowiska na ten temat.

Tak zwana publiczna sprawozdawczość w podziale na kraje (pCBCR) ma zobowiązać duże korporacje międzynarodowe do ujawniania, gdzie osiągają zyski i gdzie płacą podatki. Przyjęcie „czerwonych linii”, zaproponowanych we francuskim dokumencie znacznie osłabiłoby cel dyrektywy, jakim jest zapewnienie znaczącej przejrzystości podatkowej i odpowiedzialności przedsiębiorstw. Doniesienia te poprzedzają kluczową rundę negocjacji między rządami UE, Komisją Europejską i Parlamentem Europejskim, która odbędzie się dziś po południu.

Evelyn Regner i Ibán García del Blanco, eurodeputowani z Grupy S&D i negocjatorzy Parlamentu ds. publicznej sprawozdawczości w podziale na kraje, powiedzieli:

- Byliśmy zaszokowani, kiedy dowiedzieliśmy się, że organizacja przedsiębiorców określa stanowisko negocjacyjne francuskiego Ministerstwa Gospodarki w sprawie przepisów UE. Co gorsza, przyjęcie tych wniosków poważnie naruszyłoby unijne prawo dotyczące przejrzystości finansowej. Efektem tego mogła być tępa broń w walce z unikaniem opodatkowania i słabe narzędzie do inwestowania. Celem tej dyrektywy jest zobowiązanie dużych korporacji międzynarodowych do ujawnienia, gdzie osiągają zyski, a gdzie płacą podatki, aby umożliwić odpowiednią kontrolę publiczną. Aby zapewnić znaczącą przejrzystość finansową, musimy wiedzieć, ilu pracowników zatrudnionych jest w pełnym wymiarze godzin, ile wynoszą obroty podmiotów powiązanych i niepowiązanych, jakie są wszystkie zyski i straty, a także dotacje otrzymane przez międzynarodowe korporacje rządowe w każdym kraju, w którym prowadzona jest działalność - w UE i poza nią. Publikowanie informacji dotyczących operacji w państwach trzecich w sposób zagregowany i opóźnianie ich publikacji o sześć lat jest niezgodne z tym celem. Pod pozorem ochrony dużych korporacji międzynarodowych przed konkurencją, wspiera to agresywne planowanie podatkowe.

- Wzywamy francuski rząd do wyjaśnienia swojego stanowiska, aby udowodnić, że jest on naprawdę zaangażowany w zapewnienie swoim obywatelom znaczącego narzędzia w zakresie przejrzystości.

Eurodeputowana Aurore Lalucq i rzeczniczka Grupy S&D do spraw podatkowych, powiedziała:

- Zamiast wysłuchać apeli obywateli o większą przejrzystość finansową, francuski rząd broni partykularnych interesów organizacji przedsiębiorców. Jakby tego było mało, posunięcie to, mające na celu zachowanie w tajemnicy ustaleń fiskalnych dużych podmiotów następuje w czasie, kiedy w ramach OECD tworzone są pierwszy w historii globalny podatek cyfrowy i pierwsza w historii globalna efektywna minimalna stawka podatku. Prezydent Biden daje przykład w postaci propozycji podniesienia stawki podatkowej od dochodu osób prawnych z 21 proc. i planów dotyczących krajowej reformy podatkowej. Wzywam francuski rząd, aby wykazał się przywództwem w zakresie przejrzystości finansowej i korporacyjnej. Najwyższy czas rzucić światło na nieprzejrzysty system fikcyjnych spółek, agresywne planowanie podatkowe i podejrzane firmy prawnicze. Teraz, kiedy rządy ponownie pomagają firmom za publiczne pieniądze, aby mogły poradzić sobie z pandemią, podatnicy mają większe niż kiedykolwiek wcześniej prawo wiedzieć, które duże międzynarodowe koncerny grają uczciwie, a które przenoszą swoje zyski do rajów podatkowych. Bezkarność podmiotów unikających płacenia podatków musi wreszcie się skończyć.

Uwaga dla wydawcy:

Po pięciu latach, w czasie których wiele państw członkowskich UE blokowało postępy w tej kwestii, pojawiły się ponownie oznaki postępu w sprawie pCBCR, kiedy w lutym portugalska prezydencja w UE przedstawiła dokument w tej sprawie. Kluczowa runda negocjacji między unijnymi prawodawcami odbędzie się tego popołudnia; podczas tej rundy będą musiały zostać uzgodnione kluczowe kwestie związane z potencjalnym sześcioletnim opóźnieniem publikacji informacji, takich jak liczba pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy, środki trwałe i kapitał, obroty netto, wszystkie zyski i straty, jak również dotacje otrzymane od rządów przez przedsiębiorstwa wielonarodowe w każdym kraju, w którym prowadzona jest działalność w UE oraz w państwach trzecich.

GARCÍA DEL BLANCO Ibán
LALUCQ Aurore
Koordynatorka
Francja