Po dzisiejszej debacie na posiedzeniu plenarnym na temat stanu realizacji strategii UE dotyczącej szczepionek przeciwko Covid-19, Socjaliści i Demokraci ponownie podkreślili potrzebę zwiększenia produkcji i dystrybucji tak w UE, jak i na całym świecie. Nikt nie będzie bezpieczny, dopóki wszyscy nie będą bezpieczni.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García, powiedziała:

- Mamy już dosyć tych proroków zagłady! Bądźmy wymagający i konstruktywni. To bezprecedensowe, globalne wyzwanie: musimy w tym samym czasie zaszczepić ludność całego świata. Nie sądzę, aby szczepionkowy nacjonalizm zaprowadził nas zbyt daleko. Skoncentrujmy się więc na rozwiązywaniu problemów w celu zwiększenia produkcji; we współpracy z przemysłem, a także z organizacjami międzynarodowymi. Wszyscy jesteśmy zmęczeni, ale widzimy światełko na końcu tunelu, a nasi obywatele zasługują na przesłanie pełne nadziei.

-  To powiedziawszy, potrzebujemy większej przejrzystości i odpowiedzialności ze strony Komisji Europejskiej. Komisarze zaangażowani w realizację strategii szczepień, tacy jak Stella Kyriakides i Thierry Breton, powinni co pewien czas przychodzić do Parlamentu, aby informować eurodeputowanych i odpowiadać na nasze pytania.

- Możemy już wyciągnąć lekcję z tego kryzysu; należy wzmocnić instrumenty Unii Europejskiej, a w szczególności Unię Zdrowia.

Koordynatorka Grupy S&D w Komisji Ochrony Środowiska, Jytte Guteland, powiedziała:-

Solidarność i wspólne europejskie podejście do zamówień publicznych to jedyne wyjście, jeśli uznajemy, że nikt nie będzie bezpieczny, dopóki wszyscy nie będą bezpieczni. Wszelki proces wprowadzania szczepionki na jednolity rynek UE musi koniecznie przechodzić przez Europejską Agencję Leków w celu zapewnienia bezpieczeństwa, skuteczności i jakości danej szczepionki. Teraz jednak musimy przygotować się do szczepień i zwiększyć produkcję w Europie już zatwierdzonych szczepionek.

- Należy zachęcać Komisję i państwa członkowskie do przeanalizowania możliwości dokonania szybkiego postępu; na przykład w ramach bliższej współpracy między producentami w celu zwiększenia całkowitej produkcji.

- Ponadto, z powodu zaangażowaniu miliardów euro z budżetu Instrumentu Wsparcia Kryzysowego, opinia publiczna zasługuje na większą przejrzystość i odpowiedzi na temat wysiłków, dokonywanych przez Unię; będzie to najlepsze lekarstwo na obecną krytykę.

Koordynator Grupy S&D w Komisji Rozwoju, Udo Bullmann, powiedział:

- Prowadzimy śmiertelny wyścig z czasem, zarówno w Europie, jak i na całym świecie. Tylko jeśli natychmiast znacznie zwiększymy produkcję szczepionek i będziemy zarządzać ich sprawiedliwą i dostateczną dystrybucją na całym świecie, możemy przerwać błędne koło w postaci coraz bardziej niebezpiecznych mutacji.

- Oczekujemy, że Komisja Europejska stanie się czołowym podmiotem w ramach niezbędnej, globalnej strategii.

Przewodnicząca