Socjaliści i Demokraci wzywają tureckie władze do natychmiastowego uwolnienia znanego obrońcy praw człowieka, Osmana Kavali. Zaledwie kilka godzin po tym, jak turecki sąd uniewinnił go wczoraj od wszystkich zarzutów i zarządził jego zwolnienie, prokuratorzy w Stambule wydali nakaz jego aresztowania w związku z próbą zamachu stanu w 2016 roku.

Osman Kavala, wybitny filantrop i wiodąca postać w budowie bardziej tolerancyjnej i otwartej Turcji, spędził ponad dwa lata w areszcie, gdy został bezpodstawnie oskarżony o próbę obalenia rządu. Europejski Trybunał Praw Człowieka już w ubiegłym roku orzekł, że Kavala musi zostać zwolniony; decyzja ta nie została wprowadzona w życie przez Turcję.

Kati Piri, wiceprzewodnicząca Grupy S&D odpowiedzialna za sprawy zagraniczne, powiedziała:

- Brakuje słów, aby wyrazić nasze oburzenie, jakie odczuwamy po tym szalonym i okrutnym obrocie wydarzeń w sprawie Osmana Kavali. Decyzja o jego ponownym aresztowaniu pięć godzin po uniewinnieniu jest sadystyczna i dodatkowo szkodzi wiarygodności tureckiego wymiaru sprawiedliwości. Dzisiejsze poranne twarde oświadczenie Prezydenta Erdogana w sprawie Kavali jest dowodem na to, że ten pokazowy proces ma czysto polityczne podłoże. W dalszym ciągu domagamy się natychmiastowego uwolnienia Osmana Kavali i wszystkich pozostałych więźniów politycznych w Turcji.

Eurodeputowany S&D, Nacho Sánchez Amor, sprawozdawca Parlamentu Europejskiego ds. Turcji, powiedział:

- Decyzja o aresztowaniu Osmana Kavali pod nowymi zarzutami kilka godzin po tym, jak sąd zarządził jego zwolnienie, musi zostać natychmiast cofnięta. On jest niewinny. Nowe oskarżenie, jakoby brał udział w próbie zamachu stanu w 2016 roku, jest jeszcze bardziej absurdalne niż poprzednie. Wzywamy tureckie władze do przyjęcia politycznej odpowiedzialności jako kraj kandydujący do UE oraz do umożliwienia Osmanowi Kavali powrotu do rodziny w Stambule.

- Podczas mojej ostatniej wizyty w Ankarze podkreśliłem, że bliskie wyroki w sprawie Gezi i Buyukada byłyby doskonałą okazją do udowodnienia, że ​​stan wyjątkowy już się zakończył oraz do wysłania pozytywnych sygnałów o woli poprawy stosunków Turcji z UE. Otrzymaliśmy wiadomość, że brak takowej woli.

- Decyzja o wszczęciu dochodzenia wobec sędziów, którzy orzekli wczoraj o uniewinnieniu Osmana Kavali i innych oskarżonych, jest ostatnim etapem w bezsensownym wyścigu, który prowadzony jest z dala od międzynarodowych i europejskich standardów w zakresie praw człowieka i praworządności.