Opublikowane:

Eurodeputowani S&D (Carlos Zorrinho, Maria Noichl, Norbert Neuser, Hannes Heide i Juozas Olekas), członkowie Wspólnego Zgromadzenia Parlamentarnego UE-Afryka-Karaiby-Pacyfik (WZP UE-AKP), wzięli udział w owocnym spotkaniu w Kamerunie, które zorganizowali Maria Arena i Maurice Kamto, przywódca opozycyjnego Ruchu Odrodzenia Kamerunu (MRC). Potwierdzone zostało polityczne poparcie dla tej siostrzanej partii Grupy S&D, a także pełne zaangażowanie na rzecz dialogu i przejrzystych wyborów jako warunek „sine qua non” stabilizacji i rozwoju kraju.

Maria Arena, eurodeputowana S&D i członkini WZP UE-AKP powiedziała:

- Jedynym sposobem dokonania postępu na drodze do stworzenia warunków dla wyeliminowania przemocy oraz wzmocnienia trwałego i powszechnego pokoju w Kamerunie jest przeprowadzenie przejrzystych, wolnych i wiarygodnych wyborów, w ramach których partie opozycyjne, takie jak Ruch Odrodzenia Kamerunu (MRC), będą mogły swobodnie zarejestrować się i przeprowadzić kampanię.

- Nie było to możliwe ani w poprzednich wyborach prezydenckich, ani w wyborach lokalnych i parlamentarnych, które odbędą się 9 lutego. Bez uwolnienia wszystkich więźniów politycznych i zmian w kodeksie wyborczym nie będzie można zagwarantować przeprowadzenia wolnych i uczciwych wyborów. Z tego powodu wzywamy władze i partię rządzącą w Kamerunie do tego, aby zapewniły przestrzeganie tych warunków.

- UE i cała społeczność międzynarodowa są również zaniepokojone rosnącą spiralą przemocy w regionach anglojęzycznych i gotowe są wesprzeć proces budowania pokoju. Wzywamy władze Kamerunu, aby dołożyły wszelkich starań oraz dotrzymały swoich politycznych i międzynarodowych zobowiązań.

NOICHL Maria

ARENA Marie

Belgia

HEIDE Hannes