Socjaliści i Demokraci wezwali dziś przewodniczącą Parlamentu Europejskiego do przyspieszenia działań i spełnienia żądań większości eurodeputowanych, którzy domagają się wprowadzenia ambitniejszych reform dotyczących integralności.

Parlament Europejski przeprowadzi dziś głosowanie, w którym ponownie wezwie do podjęcia działań na rzecz wzmocnienia integralności instytucji europejskich. W styczniu Grupa S&D przedstawiła 15-punktowy plan na rzecz zapobiegania korupcji i ingerencji politycznej oraz szereg środków stanowiących główne punkty dzisiejszego sprawozdania, w tym obowiązkowy wymóg zgłaszania wszystkich spotkań oraz „okres karencji” dla eurodeputowanych, zatrudnianych jako lobbyści.

Eurodeputowani będą dziś również głosować nad konkretnym sprawozdaniem, w którym ponowią zgłaszany od dawna apel Parlamentu o ustanowienie nowego, niezależnego unijnego organu ds. etyki. Socjaliści i Demokraci przyjmują z zadowoleniem zapowiedź, że w marcu Komisja przedstawi wniosek dotyczący porozumienia międzyinstytucjonalnego w sprawie ustanowienia organu ds. etyki.

Gaby Bischoff, wiceprzewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Zarzuty korupcyjne bardzo szkodzą wiarygodności Parlamentu Europejskiego. W grudniu ubiegłego roku, dążąc do wzmocnienia integralności i przejrzystości, zdecydowana większość eurodeputowanych, w tym z EPL, głosowała za konkretnymi krokami w celu zwiększenia odpowiedzialności instytucji UE. Nasze wnioski obejmują ustanowienie niezależnego unijnego organu ds. etyki, wzmocniony rejestr zapewniający przejrzystość oraz silniejszą ochronę sygnalistów. Parlament Europejski zrobił pierwszy krok w ramach procesu reform, ale niektóre środki nie spełniają naszych ambicji jako Grupy S&D, jeśli chodzi o zapewnienie najwyższych standardów w zakresie przejrzystości, jakich obecnie oczekuje od nas opinia publiczna. Jesteśmy zaniepokojeni podejmowanymi przez konserwatystów w Parlamencie próbami odejścia od tych ambicji. Przewodnicząca Metsola musi teraz przyspieszyć działania i wprowadzić pilne zmiany, których domaga się ta Izba, dotyczące poprawy odpowiedzialności, zwiększenia przejrzystości i zaostrzenia kontroli.

Włodzimierz Cimoszewicz, sprawozdawca Grupy S&D ds. sprawozdania Parlamentu Europejskiego z 2021 r. w sprawie ustanowienia unijnego organu ds. etyki, powiedział:

- Już od roku czekamy na organ ds. etyki i możemy poczekać jeszcze kilka tygodni. Aby organ ds. etyki naprawdę odniósł sukces, musi być niezależny, musi mieć rzeczywiste uprawnienia śledcze i musi obejmować wszystkie osoby pracujące w instytucjach europejskich. Nie zamierzamy przykrywać tej afery górą nic nieznaczących słów. Czasy samoregulacji, słabego nadzoru i nieskutecznych kar minęły. Nasza wiarygodność jest zagrożona, a ludzie obserwują Parlament Europejski i instytucje. Odpowiedzialność za działanie spoczywa na barkach nas wszystkich.

Wiceprzewodnicząca