Socjaliści i Demokraci są zszokowani faktem, że premier Słowenii, Janez Janša, którego kraj przewodniczy obecnie rotacyjnej prezydencji w UE, przemawiał w sobotę na internetowym spotkaniu, zorganizowanym przez tzw. Narodową Radę Irańskiego Ruchu Oporu (NCRI), znaną również jako Organizacja Mudżahedinów Ludowych Iranu (PMOI lub MEK). Ta antydemokratyczna, przypominająca kult organizacja, która do 2009 roku znajduje się na unijnej liście terrorystów, ma na swoim koncie długą historię łamania praw człowieka, udokumentowaną przez takie organizacje, jak Human Rights Watch.

Rzecznik Grupy S&D do spraw zagranicznych, Tonino Picula i Jytte Guteland, sprawozdawczyni pomocnicza Grupy S&D ds. Iranu, wydali następujące oświadczenie:

- Poparcie dla ugrupowania o tak brutalnej, antydemokratycznej historii, na szczeblu premiera kraju sprawującego rotacyjną prezydencję w UE, jest niezwykle nieodpowiedzialne i ma poważny charakter. Podważa to trwające obecnie starania UE i jej wysokiego przedstawiciela, Josepa Borrella na rzecz odnowienia porozumienia jądrowego z Iranem, będącego kluczowym priorytetem polityki zagranicznej UE.

- Wzywamy Grupę EPL do natychmiastowego i wyraźnego zdystansowania się od tak destrukcyjnej postawy jednego z jej członków oraz wyjaśnienia, czy popiera ona tak kluczowy cel polityki zagranicznej UE, jak przywrócenie porozumienia nuklearnego z Iranem, czy też nie.

Chorwacja