Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim wezwali dziś firmy farmaceutyczne Pfizer i AstraZeneca do wywiązania się z zobowiązań, które podjęły przy podpisywaniu kontraktu z Unią Europejską, w następstwie informacji, że dostawa ich szczepionek może ulec opóźnieniu.

Przewodnicząca Grupy S&D, eurodeputowana Iratxe García, powiedziała:

- Niezwykle ważną rzeczą jest to, aby firmy te działały w ramach czasowych uzgodnionych z Komisją, przy zachowaniu całkowitej przejrzystości. W przeciwnym razie zagroziłoby to strategii szczepień Komisji Europejskiej, której celem jest zaszczepienie 70% ludności UE do końca tego lata.

- Jest jeszcze czas, ale Komisja musi zareagować z determinacją i zmusić te firmy do przestrzegania przyjętych przez nie zobowiązań prawnych i dokładnego kalendarza.

- Jednocześnie w pełni popieram wspólne wysiłki Komisji, państw członkowskich i Europejskiej Agencji Leków (EMA), dotyczące współpracy z tymi i innymi firmami farmaceutycznymi w kwestii maksymalizacji zdolności produkcyjnej szczepionek w celu przyspieszenia procesu szczepień. Musimy zachować jedność i połączyć siły, aby zapewnić ochronę życia ludzi i jak najszybciej powrócić do normalności.

Koordynatorka Grupy S&D w Komisji Ochrony Środowiska, Jytte Guteland, powiedziała:

- Nie ma więcej czasu do stracenia. Oczekujemy, że wszystkie firmy farmaceutyczne będą dotrzymywać kontraktów zawartych z Unią Europejską bez dalszej zwłoki. Im dłużej czekamy, tym bardziej zagrożone są życie naszych obywateli i odbudowa naszej gospodarki. Szeroka i szybka dystrybucja szczepionek ma olbrzymie znaczenie dla zdrowia naszych obywateli.

- Europa musi nadal podążać ścieżką koordynacji i wspólnych działań. Uzgodnione kontrakty są niezbędne, aby umożliwić wszystkim krajom UE dostęp do szczepionek w solidarny i sprawiedliwy sposób. Razem jesteśmy silniejsi. Nikt nie będzie naprawdę bezpieczny, dopóki wszyscy nie będą bezpieczni.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca
GUTELAND Jytte

Szwecja

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson

MARTIN DE LA TORRE Victoria

Bernas Jan

BERNAS Jan

Press Officer
Włochy

Grupa S&D reaguje na wniosek Komisji w sprawie strategii dotyczącej szczepień: „Pandemia jeszcze się nie skończyła. Musimy przygotować się na przyszłe wyzwania!”

Grupa S&D: Od produktów wycofanych z użytku do zrównoważonej produkcji. Gospodarka o obiegu zamkniętym w celu pobudzenia odbudowy społecznej i gospodarczej po pandemii Covid-19

Grupa S&D: Mówimy NIE szczepionkowemu nacjonalizmowi. Tempo szczepień musi zostać przyspieszone tak w UE, jak i na całym świecie