Zanieczyszczenie powietrza powoduje ponad 400 000 przedwczesnych zgonów rocznie. Stanowi ono największe środowiskowe zagrożenie dla zdrowia w Europie i ma bezpośredni negatywny wpływ na środowisko. To musi się skończyć.

Dyrektywy w sprawie jakości powietrza okazały się dotychczas skuteczne tylko częściowo.

W niniejszym ważnym sprawozdaniu Parlament Europejski proponuje aktualizację unijnych norm jakości powietrza oraz dostosowanie ich do wytycznych WHO; powinny one również obejmować nieuregulowane zanieczyszczenia, które wykazują istotny wpływ na zdrowie w UE, takie jak cząstki ultradrobne, sadza, rtęć i amoniak

Jakość powietrza powinna być traktowana priorytetowo w ramach wszystkich przepisów UE, w tym we wszystkich unijnych przepisach dotyczących emisji, dotyczących m. in. klimatu, energii, transportu, przemysłu, rolnictwa i gospodarki odpadami. Transport drogowy i morski, rolnictwo i produkcja energii muszą szybko zwiększyć swoje wysiłki, aby wnieść swój sprawiedliwy wkład do zapewnienia czystszego powietrza.

Eurodeputowany S&D i sprawozdawca ds. sprawozdania, Javi López, powiedział:

- Obecna pandemia Covid-19 nauczyła nas, jak bardzo ważne jest stawianie zdrowia obywateli na pierwszym miejscu. Zanieczyszczenie powietrza jest największym środowiskowym zagrożeniem dla zdrowia w Europie. UE musi działać konsekwentnie, przyjmując nowe, ambitne strategie polityczne, aby zagwarantować czyste powietrze.

- Musimy zrewidować i poprawić obecne dyrektywy w sprawie jakości powietrza za pomocą takich środków, jak dostosowanie norm jakości powietrza UE do wytycznych WHO i najnowszych zaleceń naukowych, poprawa reprezentatywności i przejrzystości sieci monitorowania czy też ustanowienie skuteczniejszego postępowania w sprawie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego.

- Muszą temu towarzyszyć inne inicjatywy, takie jak wspieranie nowego modelu zielonych miast i zrównoważonej mobilności w miastach. W związku z ogłoszeniem planu działania na rzecz eliminacji zanieczyszczeń większość Parlamentu Europejskiego opowiada się za zintensyfikowanymi działaniami i większymi ambicjami w zakresie jakości powietrza.

Koordynatorka Grupy S&D w Komisji Ochrony Środowiska, Jytte Guteland, powiedziała:

- Niniejsze sprawozdanie jest mocnym sygnałem dla Komisji Europejskiej w kwestii tego, że Parlament Europejski bardzo poważnie traktuje sprawę jakości powietrza. Chcemy, aby przyjęte zostały ostrzejsze środki, aby zapewnić czystsze powietrze i chronić zdrowie naszych obywateli.

- Europejski Zielony Ład powinien zaproponować działania, mające na celu ograniczenie zanieczyszczenia powietrza powodowanego przez sektory, które powodują największe wielkości emisji. W związku z tym kluczowym wyzwaniem, oczekujemy na plan działania UE na rzecz eliminacji zanieczyszczeń powietrza, wody i gleby.

- Jesteśmy szczerze zaskoczeni tym, że EPL próbowała osłabić tak ważną część sprawozdania, a mianowicie potrzebę zaktualizowania dopuszczalnych wartości w UE, aby wreszcie były one zgodne z wytycznymi WHO. Krótkowzroczne interesy gospodarcze nigdy nie mogą być ważniejsze od zdrowia publicznego i ochrony środowiska.

GUTELAND Jytte
Szwecja
LÓPEZ Javi
Członek